Airbus: Ponovni početak proizvodnje A380 nije isključen

Prema pisanjima Hamburger Abendblatta, a kako prenosi specijalizirani portal Simple Flying, voditelj Airbusovog odjela civilnih zrakoplova Christian Scherer nije isključio ponovni početak proizvodnje Airbusa A380, iako je isto naglasio malo izglednim.

U jeku pandemije bolesti Covid-19, proizvodnja najvećeg putničkog zrakoplova na svijetu je prekinuta. Posljednji proizvedeni primjerak je isporučen Emiratesu, kojemu je to bio 123. zrakoplov tog tipa. Airbus je do 2021. proizveo 254 zrakoplova A380, od kojih su 251 putničke inačice, a 3 su prototipovi i ispitni zrakoplovi. Scherer je za Hamburger Abendblatt izjavio: “Vrata su zatvorena, ali ne i zaključana. U našoj industriji ništa nije isključeno.”. Dodatno je naglasio kako su šanse male s obzirom na to da je tržište trenutačno zainteresirano za dvomotorne zrakoplove manjeg kapaciteta.

Ipak, nadu za optimističnim razmišljanjem daju povratne informacije s tržišta. Prema podatcima ch-aviationa, trenutačno je aktivno 145 Airbusa A380 kod ukupno deset zračnih prijevoznika. Veliki prijevoznici s najviše primjeraka zrakoplova postupno su ili u potpunosti vratili svoje A380 u promet, dajući nadu kako zrakoplov ovako velikog kapaciteta ipak ima svoje mjesto u redovitom zračnom prometu.

Mnoge su diskusije vođene o tome je li A380 bio isplativ za Airbus, uzimajući u obzir relativno kratak vijek proizvodnje (2006. – 2021.). Uz to, predviđeni razvoj teretne inačice, A380F, nikada nije zaživio nakon otkazanih 25 narudžbi (od kojih deset za FedEx i deset za UPS). Nadalje, očekivani razvoj A380plus ili neo inačica nije ugledao svjetlo dana, najvjerojatnije zbog slabog zanimanja prijevoznika za takve zrakoplove.

Ono bez čega se ne može razmišljati o ponovnom pokretanju proizvodnje su narudžbe. Trenutačno je malo prijevoznika koji bi bili sposobni naručiti određeni broj zrakoplova koji bi bio dovoljan za pokretanje proizvodnje. Prethodno 2019., špekuliralo se kako bi Turkish Airlines mogao biti jedan od prijevoznika koji će naručiti A380. No, treba u obzir uzeti i postojeće operatore tog zrakoplova koji bi kroz koju godinu mogli pristupiti obnovi svoje postojeće A380 flote. Također u razmatranje treba uzeti i prijevoznike poput Malaysia Airlinesa, koji je u floti imao šest zrakoplova A380, od kojih se niti jedan nije vratio u promet.

A380 se pokazao kao odličan zrakoplov za tzv. hub-and-spoke sustav prema kojem veliki prijevoznici svoje putnike dovode u vlastite hubove, odnosno središta, odakle ih na određena odredišta prevoze zrakoplovi velikog kapaciteta. Ipak, za prijevoznike koji nemaju razvijene hubove koji mogu pokriti kapacitete A380 ili prijevoznike s usvojenim point-to-point sustavom, taj se zrakoplov pokazao neuspješnim. Iako su industrija i prijevoznici, čini se, oduvijek imali oprečna razmišljanja o ovom zrakoplovu, putnici su ga pozitivno prihvatili i vjerujemo da bi ga još dugo željeli gledati na nebu.

Odgovori