airBaltic uvodi besplatan internet u zrakoplove

 

AirBaltic je objavio kako će zrakoplove opremiti SpaceX Starlinkovim sustavom za pristup internetu. Za putnike je to odlična vijest jer će uživati u besplatnom brzom internetu od trenutka kad ulaze u zrakoplov. Sustav će biti tako dizajniran kako se putnike ne bi gnjavilo prijavom na mrežu već će se automatski povezivati.

Starlink nudi brzi internet s niskom latencijom u preko 40 država. Prošle godine je počeo nuditi pristup internetu u zrakoplovima. Sateliti koji pružaju pristup internetu nalaze se u niskoj orbiti na visini od 550 kilometara, što je oko 65 puta niže nego ostali geostacionarni sateliti. Brzine koje mogu pružiti u zrakoplovu su 350 Mbps, a latencija iznosi 20 milisekundi. S ovim brzinama putnici mogu koristiti internet kao što ga koriste na zemlji, primjerice za online igranje i ostale aktivnosti koje zahtijevaju velike brzine interneta.

SpaceX i airBaltic radit će zajedno kako bi dobili certifikaciju za instalaciju internet opreme na zrakoplov. Očekuje se kako će tijekom ove godine započeti instaliranje opreme.

Odgovori