Air Cairo A320-214 preusmjeren u Zagreb

 

Zrakoplov prijevoznika Air Cairo, Airbus A320-214, na letu SM2980 / MSC2980 iz Hurghade (HRG) u Egiptu za Dusseldorf (DUS), preusmjeren je u 15:15 na zračnu luku Zagreb gdje je sigurno sletio u 15:39 po lokalnom vremenu.

Dok je bio u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine, zrakoplov je započeo spuštanje sa 36.000 stopa (11.000 metara) prema Zagrebu. 

Posada je proglasila “Emergency” još u Sarajevo FIR-u, ali nije koristila kod transpondera 7700 kojim označava izravnu opasnost za zrakoplov i živote putnika.

Zrakoplov Airbus A320-214 koji nosi registarsku oznaku SU-BPV i serijski broj 2966 star je 14 godina.

Hitne službe zračne luke Zagreb su bile u pripravnosti. U zrakoplovu je bilo 125 putnika.

Zrakoplov je samostalno napustio uzletno-sletnu stazu te vozio do parkirne pozicije W11 na zapadnoj stajanci (ispred starog terminala).

Do preusmjeravanja je došlo zbog otkazivanja motora broj 1 (lijevi motor).

O događaju se oglasila Zračna luka Zagreb: 

“Prema informacijama Hrvatske kontrole zračne plovidbe, zrakoplov tipa Airbus320 zrakoplovne kompanije Air Cairo na letu MSC2980 Hurghada – Dusseldorf, danas, 30. rujna 2021. god. u 15:30 sati, zatražio je emergency slijetanje u zračnoj luci Franjo Tuđman.

Sve službe zagrebačke zračne luke postupile su sukladno važećem Emergency planu i propisanoj proceduri u ovakvim situacijama. Nakon slijetanja zrakoplova putnici su smješteni u tranzit putničkog terminalu zračne luke Franjo Tuđman gdje čekaju na daljne upute zrakoplovne kompanije.”

Hrvatska kontrola zračne plovidbe nam je pružila pojedinosti ovog događaja:

“Iznad zračnog prostora BiH pilot je deklarirao stanje uzbune (MAYDAY), ali bez upaljenog transpondera za status nužde. Dolaskom na frekvenciju prilazne kontrole Zagreb, još jednom je provjereno proglašavanje uzbune što je pilot i potvrdio. Iz spomenutih razloga je na MZLZ pokrenuta faza uzbune potpune pripravnosti (od strane toranjskog kontrolora).

Prelaskom zrakoplova na toranjsku frekvenciju, pilot je izjavio da mu ne treba nikakva asistencija na zemlji, no kako je uzbuna već bila pokrenuta, a zrakoplov trebao sletjeti za 3-4min, uzbuna se nije ukidala.
Zrakoplov je sletio bez poteškoća u 1339 UTC, staza nakon njega pregledana te je promet normalno nastavljen.”

 

Odgovori