30. obljetnica 855. protupožarne eskadrile

10. travnja 2024., u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, obilježena je 30. obljetnica ustrojavanja 855. protupožarne eskadrile.

855. protupožarna eskadrila osnovana je 1994. godine unajmljivanjem dva zrakoplova Canadair CL-215 od tvrtke Bombardier Aerospace. 1995. godine Republika Hrvatska kupuje dva zrakoplova Canadair CL-215, a 1997. godine i prvi Bombardier CL-415. S vremenom je flota CL-415 narasla na šest zrakoplova, zadnji dostavljeni 2009. godine. U sastavu eskadrile su i zrakoplovi Airtractor AT-802 te Airtractor AT-802 Fire Boss. Najnoviji dodatak protupožarnoj eskadrili su nedavno ugovorena dva nova protupožarna zrakoplova DHC-515.

Tijekom Domovinskog rata 855. protupožarna eskadrila bila je bazirana na zračnoj luci Split, a okončanjem rata prelazi na Zemunik gdje se nalazi i danas. Do 2001. godine bila je u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova, a od tada prelazi u sastav Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Misija 855. protupožarne eskadrile je obrana od požara otvorenih područja na teritoriju Republike Hrvatske, a od 2007. godine sudjeluje u gašenjima požara i u drugim državama poput Portugala, Italije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Grčke i Izraela.

Od 2019. godine 855. protupožarna eskadrila sudjeluje i s dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 u europskom sustavu za obranu od prirodnih katastrofa – RescEU. Ovim projektom EU uspostavlja dodatne kapacitete u cilju jačanja postojećih snaga za nesreće i katastrofe, a koji bi se koristili nakon što se iskoriste svi nacionalni kapaciteti države koja traži pomoć.

U prigodi održavanja 30. obljetnice ustroja, prigodnim govorom dobrodošlice prisutnima se obratio pukovnik Darko Kučej, zapovjednik 855. protupožarne eskadrile, kazavši kako piloti i tehničari 855. PP eskadrile svojim angažmanom u domovini, ali i izvan njezinih granica predstavljaju pravi primjer profesionalizma, požrtvovnosti i nesebičnosti. “Naša Eskadrila nesebično dijeli svoja znanja i iskustva u našoj zemlji, ali i šire. Ravnopravni smo s našim kolegama u inozemstvu i pripadnici naše Eskadrile etablirani su u svijetu kao profesionalni i sposobni”, rekao je Kučej.

U svom obraćanju ministar Anušić je čestitao pripadnicima 855. protupožarne eskadrile tridesetu obljetnicu uspješnog, predanog i sigurnog rada pritom istaknuvši veliki doprinos pilota na međunarodnom angažmanu i suradnji, pomažući kad je to bilo najpotrebnije. “Drago mi je što možemo pokazati našu snagu, našu organiziranost i naše sposobnosti upravo kroz Oružane snage Republike Hrvatske. Puno puta ću to reći i puno puta sam istaknuo – Oružane snage Republike Hrvatske su najbolje što Hrvatska ima”, naglasio je ministar Anušić.

Posebno se obratio pilotima te zahvalio na njihovom angažmanu, požrtvovnosti i humanosti u borbama protiv požara te naglasio: “Vaš posao je poziv koji živite od 0-24 sata 365 dana u godini i hvala vam na tome, hvala na svemu što činite da bi sigurnije živjeli, a zadaća Vlade Republike Hrvatske i mene kao ministra je učiniti uvjete vašeg rada boljima i kvalitetnijima. Ponosni budite na ono što činite i radite kao što smo i mi ponosni na vas”

Odgovori