26.5.2020. – Samo 4 aktivna Airbusa A380 u svijetu

 

Kako je kriza s koronavirusom pokosila zrakoplovni svijet, neki od zrakoplova su postali, možemo reći, suvišni. U ovom članku ciljamo na zrakoplov Airbus A380. Nitko ga ne želi imati u floti, prevelik je, preskup, prevelikog kapaciteta. Čak i u vremenima prije svega ovoga, mnogi su se žalili kako ne uspijevaju napuniti zrakoplov s tolikim kapacitetom. Ovdje pričamo o zrakoplovu s 500 sjedala. Kad pogledamo, to je stvarno veliki broj putnika. Ako ste ikad čekali ukrcaj u A380, znate kolika je to masa ljudi, koliki je to red i zašto ukrcaj traje barem 15 minuta više nego u manje širokotrupne zrakoplove.

Sada je zračnim prijevoznicima ovo došlo kao naručeno kako bi se riješili tih zrakoplova. Svi žele manje, dvomotorne, efikasnije, ekonomičnije zrakoplove, žele umjesto jednom dnevno velikim zrakoplovom, letjeti dva puta manjim. Četveromotorcima, nažalost, polako dolazi kraj, barem što se tiče putničkog prometa. Samo spomenimo “zadnje Mohikance” poput Boeinga 747, Airbusa A340 i već spomenutog A380, svi ih mijenjaju s Dreamlinerima i Airbusima A350. Zato, ako želite još uvijek doživjeti let u zrakoplovu s četiri motora, sad ćete morati još više požuriti kako bi uhvatili let nekim od tih zrakoplova.

Većina zračnih prijevoznika nema ogromnih problema sa svojim A380 jer ih imaju najviše desetak, petnaestak u svojoj floti pa njihovo izbacivanje neće napraviti potres u floti jer je to tek nekoliko posto sveukupnog kapaciteta i lako ih mogu zamijeniti s manjim širokotrupcima. No, veliki problem je tu za Emirates koji u svojoj floti ima 115 zrakoplova A380. Emirates je svoj veliki razvoj temeljio i na tom zrakoplovu, na masovnom premještanju putnika s jedne na drugu stranu svijeta sa stajanjem u Dubaiju. Koliko mu je to dobro išlo, možemo vidjeti u tome kako je uspio dići aerodrom u Dubaiju među aerodrome s najviše putnika u svijetu. No, kako će se i za tog prijevoznika rasplesti situacija s A380, ostaje za vidjeti i nadati se da će što više A380 zadržati u svojoj floti, jer drugi će ih se pokušati u potpunosti riješiti.

U svijetu je trenutačno aktivno samo 4 zrakoplova Airbus A380 od 245 izgrađennih primjeraka tog zrakoplova, dakle, leti ih samo 1,5%, ostali negdje čekaju bolje dan. No, ono što možemo reći je to da im budućnost nije previše bajna.

Aktivni zrakoplovi Airbus A380 na dan 26.05.2020.:

  • China Southern Airlines – B-6136
  • China Southern Airlines – B-6137
  • China Southern Airlines – B-6138
  • HiFly Malta – 9H-MIP

Podaci o flotama: ch-aviation

Odgovori