Zagreb: Započeo ljetni red letenja 2022. godine

Jučer, u nedjelju, započeo je ljetni red letenja 2022. godine u kojem je Zagreb povezan s ukupno 60 destinacija, odnosno 22 zrakoplovne kompanije lete na 6 odredišta u domaćem prometu te 54 odredišta u međunarodnom prometu u 30 zemalja.

Danas se navršava 5 godina od otvorenja novog putničkog terminala Zračne luke Franjo Tuđman. Nakon procesa gradnje te uspješno provedenih operativnih priprema, prijenosa tehnoloških i informacijskih procesa, različitih operativnih testiranja i obuka osoblja i korisnika, u utorak 28.03.2017. godine otvoren je novi, moderni putnički terminal ukupne površine 65.000 m², s 30 šaltera za prijavu putnika i prtljage, 12 novih zrakoplovnih parkirnih pozicija i 8 zračnih mostova.

Tijekom proteklih 5 godina Zračna luka Franjo Tuđman bilježila je rast svih prometnih pokazatelja, do početka 2020. godine. Rekordni rezultati prometa ostvareni su 2019. godine, u kojoj je zabilježeno 3.4 milijuna putnika, a uslijedila su i priznanja i nagrade za kvalitetu usluge prema istraživanjima putnika. Organizacijom različitih zanimljivih i atraktivnih događanja u to vrijeme, novi putnički terminal profilirao se kao još jedna pozornica grada Zagreba. 

Početkom 2020. godine uslijedilo je razdoblje obilježeno pandemijom koronavirusa, koja je izrazito negativno utjecala na zrakoplovnu industriju u cjelini, pa tako i na rezultate u Zagrebu.

Zračna luka Franjo Tuđman je cijelo vrijeme, od proglašenja pandemije 2020. godine, bila otvorena i operativna za civilni promet, specijalne letove, repatrijacijske letove, promet generalne avijacije te za teretni promet koji je bilježio veliki broj zrakoplova s humanitarnom pomoći i neophodnom medicinskom opremom. Iako je u razdoblju od početka pandemije zabilježeno drastično smanjenje prometa putnika u odnosu na 2019. godinu, kroz povećani teretni promet postalo je vidljivo koliki je zapravo značaj zračne luke u lancu opskrbe i organizacije funkcioniranja društva u cjelini. Osobito se to pokazalo u prihvatu humanitarnih letova nakon razornih potresa u Zagrebu i Petrinji.

Nakon razdoblja velikog pada i stagnacije prometa, uzrokovanog pandemijom koronavirusa, danas Zračna luka Franjo Tuđman bilježi lagani, postupni oporavak. Vjerujemo da će i upravo započeti ljetni red letenja biti na tom tragu. Unatoč tome što promet u Zagrebu još uvijek nije dosegnuo rezultate iz godina prije pandemije, nadamo se da je pred nama vrijeme novog rasta i u ovim aktualnim, izazovnim okolnostima.

 

Odgovori