WestJet pokreće ULCC u Kanadi

 

Kanadska aviokompanija WestJet planira pokrenuti zasebnu ULCC kompaniju u Kanadi.

ULCC je kratica za Ultra Low Cost Carrier ili niskotarifni avio prijevoznik. U Kanadi najveću većinu čine klasični prijevoznici sa klasičnom uslugom. Dosadašnji pokušaji osnivanja niskotarifnih aviokompanija u Kanadi nisu uspjeli u većoj mjeri, kao što je to primjer u Europi ili u Aziji. Direktor WestJeta Gregg Saretsky izjavio je kako do kraja 2017. žele pokrenuti niskotarifnu aviokompaniju. WestJet su pokrenuli u Kanadi 1996. te sa tom aviokompanijom u ovom trenutku pokrivaju preko 100 destinacija i posjeduju 119 zrakoplova. WestJet u svojoj floti ima zrakoplove Boeing 737 (verzije -600, -700 i -800), te Boeing 767-300ER. Prema najavama nova niskotarifna kompanija trebala bi koristiti zrakoplove 737-800. Sadašnji kapacitet tog zrakoplova u WestJet floti je 168 sjedala u dvije klase, dok bi se u niskotarifnoj aviokompaniji broj sjedala povećao na 189. Taj broj sjedala u Boeingu 737-800 je standardni kapacitet kod niskotarifnih prijevoznika, primjerice Ryanaira ili Norwegiana.

Cijene aviokarti u Kanadi su dosta visoke u odnosu na Europu. Ukoliko se uspoređuju cijene dvaju glavnih konkurenata u Kanadi Air Canade i WestJeta, na istim relacijama za iste dane cijene su gotovo slične. Razlikuju se tek za mali iznos. Već sada te aviokompanije na letovima unutar Kanade naplaćuju prtljagu, odabir sjedala i hranu. Piće i prijava na let na aerodromu su besplatni. Time se može reći da prema usluzi koju nude putnicima su bliže hibridnom načinu poslovanja u odnosu na uslugu koju nude klasični prijevoznici. To se događa i sa drugim klasičnim prijevoznicima u svijetu koji smanjuju uslugu putnicima, odnosno potrebno je nadoplatiti za one usluge koje su u prijašnjim vremenima bile uključene u cijenu. Ukoliko će se primjeniti ista pravila kao kod niskotarifnih prijevoznika u Europi, moguće je očekivati da će putnici morati obaviti prijavu za let putem interneta, imati će manje mjesta između sjedala, dok se ostale usluge neće previše mijenjati. 

Zasigurno se može i očekivati da će Air Canada u skorije vrijeme pokrenuti svoju niskotarifnu kompaniju, kako bi konkurirala WestJetu i njihovoj niskotarifnoj kompaniji. Može se očekivati da će u idućih par godina broj putnika prevezenih u Kanadi sa niskotarifnim prijevoznicima drastično povećati, te će preuzeti veliki dio tržišta koje sada obavljaju klasični prijevoznici.

Foto: Avioradar I.G. (YUL/4.2016.)

Odgovori