Vuča zrakoplova bez emisija štetnih plinova – Lufthansa LEOS

 

Lufthansa LEOS, tvrtka unutar Lufthansa Grupe koja se bavi prihvatom zrakoplova, launch je customer vozila za vuču zrakoplova Phoenix E njemačkog proizvođača Goldhofer. Ta električna vozila na baterijski pogon se koriste na zračnoj luci Frankfurt. Imaju mogućnost vući zrakoplov težine do 352 tone na kraćim ili dužim relacijama između parkirnih pozicija, hangara za održavanje ili stajanki.

Nakon opsežnih testiranja i provođenja treninga za osoblje, Lufthansin je LEOS prvi uveo električno vozilo u uporabu. Prednosti električnih vozila su micanje zrakoplova bez ispuštanja štetnih plinova u atmosferu, bez buke i vibracija.

Kapacitet baterija iznosi 165 kilovat-sati, a pogonska snaga iznosi 240 kilovata. Vozilo može povući zrakoplov brzinom do 25 km/h. Nosni kotač zrakoplova uzdignut jei učvršćen na vozilu što mu omogućuje lakše kretanje i manevriranje.

Vozila za vuču zrakoplova rade i do 10 sati na dan i pravi su radni konji. Dnevni prosjek po vozilu je 20 premještanja zrakoplova, a kapacitet baterija dopušta polovicu tog zahtjeva. Zbog toga su na vozilima temperaturno kontrolirane litij-ionske baterije koje omogućuju brzo punjenje, što se može obaviti u kratkim stankama između radnih zadataka. Punjenje se obavlja strujom dobivenom iz zelenih izvora.

Odgovori