Vrlo zanimljivo bojanje QantasLinkovog A220

QantasLinkov prvi zrakoplov Airbus A220 izašao je iz tvornice u gradu Mirabel u Kanadi te je tako započela obnova Qantasove uskotrupne flote. Zrakoplov će biti isporučen Qantasu prije kraja ove godine kao prvi od 29 zrakoplova tog tipa.

Ovaj zrakoplov najnovije generacije zamijenit će zrakoplove Boeing 717 koji lete diljem Australije. Airbus A220 ima dvostruko veći dolet od Boeinga 717, te se očekuje kako će zbog toga omogućiti otvaranje mnogih novih domaćih i međunarodnih ruta.

Novi i prvi A220 za Qantas će nositi jako zanimljiv dizajn bojanja. Zrakoplov je proveo čak dva tjedna na bojanju, a razlog je što će ovaj zrakoplov postati šesti iz serije „Flying Art Series”. U toj seriji bojanja želi se prikazati aboridžinska kultura. Bojanje je nastalo prema radu umjetnice Maringke Baker koje oslikava priču “Sanjanje” o dvjema sestrama koje zajedno putuju Australijom prelazeći ogromne udaljenosti kako bi pronašle put kući. Zrakoplov nosi ime „The Two Sisters Creation Story”.

Kako bi ovo bojanje zaživjelo, na njemu je radilo stotinjak ljudi koristeći 130 različitih šablona za repliciranje dizajna umjetnice.

Na zrakoplovu se sada nalazi više od 20.000 točaka te je to najsloženiji dizajn bojanja zrakoplova A220.

Zrakoplov će nakon testiranja poletjeti iz Quebeca prema Australiji kako bi se priključio floti QantasLinka. Prvi radni zadaci će mu biti letjeti između Melbournea i Canberre. Priključenje idućih 6 zrakoplova ovog tipa floti očekuje se do sredine 2025.

Ovo će biti dvanaesti novi zrakoplov u zadnjih 12 mjeseci, što uključuje osam zrakoplova Airbus A321LR za Jetstar i tri zrakoplova Boeing 787 koji su ušli u flotu Qantasa. U idućih 12 mjeseci očekuju se isporuke novih zrakoplova, a prvi put u floti bi se trebao naći i A321XLR.

Odgovori