Vježba FLYING SABRE ’18


U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, u četvrtak, 19. srpnja 2018. održao se Dan uvaženih gostiju vježbe “FLYING SABRE 18” u kojoj sudjeluju pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i pripadnici Ratnog zrakoplovstva Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (Royal Air Force – RAF).

Ovo je prvi put kako u se u Hrvatskoj provodi uvježbavanje britanske i hrvatske eskadrile borbenih zrakoplova u kojoj Britanci sudjeluju sa zrakoplovom Eurofighter Typhoon, a Hrvatska sa zrakoplovom Mig-21

Zadovoljstvo zbog suradnje oružanih snaga dviju država izrazili su zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadni general Mate Mikić sa suradnicima, zapovjednik Eskadrile borbenih zrakoplova, pukovnik Christian Jagodić, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj, Andrew Dalgleish, britanski vojni izaslanik u RH, pukovnik John Anthony Carswell Kelly uz ostale predstavnike britanskog Ratnog zrakoplovstva.

Zapovjednik HRZ-a, brigadni general Mate Mikić, ispričao je kako je zajednička vježba hrvatskog i britanskog ratnog zrakoplovstva još jedan dokaz kvalitetne i dobre suradnje između dva ratna zrakoplovstva te kako su svi ciljevi ove vježbe uspješno ostvareni.

“Drago mi je čuti kako su naši piloti ostavili više nego dobar dojam na svoje britanske partnere. Kroz ovakve obuke intenzivira se suradnja te podiže ambicija za usvajanje novih znanja u cilju uvođenja višenamjenskog borbenog zrakoplova u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo 2020. godine”, rekao je general i dodao: “Nakon odrađene vježbe i svega viđenog, uvjeren sam kako će naši piloti, tehničari i inženjeri bez problema usvojiti novi borbeni zrakoplov F-16”, poručuje Mikić.

Zapovjednik Eskadrile borbenih aviona, pukovnik Jagodić prezentirao je glavne ciljeve vježbe kao i njezine rezultate naglasivši kako je provedena vježba HRZ-a i britanskog Ratnog zrakoplovstva pokazala spremnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za tranziciju na zapadne borbene zrakoplove te kako je ista doprinijela i razvijanju partnerskih i međuljudskih odnosa između dvije zemlje članice NATO-a.

“Naš je cilj očuvanje mira i uvijek moramo biti spremni reagirati na najispravniji i najučinkovitiji način. U fokusu vježbe upravo zato je zajedničko planiranje letačkih operacija, međusobna koordinacija i interoperabilnost, razmjena znanja i iskustva, ali i razvijanje prijateljskih odnosa i partnerstva”, objasnio je Jagodić.

U sklopu vježbe, nastavlja Jagodić, održana je i zajednička letačka obuka iz skupnog letenja, navigacijskog letenja te bliske zračne borbe.                 

 

Zadovoljstvo suradnjom izrazio je i satnik Lukan iz Eskadrile borbenih aviona HRZ-a.

“Cilj nam je bilo provjeriti našu sposobnost i uvježbanost, skupiti nova znanja te svojim britanskim kolegama također omogućiti da sa svoje strane imaju neke točke učenja i usvajenja novih sposobnosti”, rekao je.

“Posebno sam ponosan jer smo za vrijeme ove vježbe vidjeli kako je najveća razlika između hrvatskih i britanskih pilota – tehnika. To znači da ljudi, odnosno naši piloti te način na koji se obučavamo, u svjetlu su nabavke višenamjenskog borbenog zrakoplova. Naši ljudi su spremni te se spremaju i dalje”, ispričao je satnik Lukan.

Kako je od hrvatskih pilota puno naučio, priznao je i zapovjednik 1. Eskadrile borbenih aviona britanskog Ratnog zrakoplovstva Ellis Williams.

“Biti ovdje je fenomenalno iskustvo. Po prvi put smo se susreli s MiG-om 21 na ovaj način i s njime trenirali. Imali smo priliku razmijeniti iskustva s hrvatskim pilotima koji imaju drukčije taktike i iskustva u odnosu na naše, nosimo sa sobom jedno veliko iskustvo. Mi za sobom imamo iskustvo od 100 godina, vi puno manje, no moram reći kako imate hrabre i vrhunske pilote od kojih smo puno naučili.”

Britanski pilot pohvalio je i odluku Hrvatske o nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova istaknuvši:  “F-16 je zaista izvrstan zrakoplov i siguran sam kako će vašim pilotima sve to biti jedan veliki izazov, ali i prednost. Ovaj zrakoplov podrazumijeva drukčije naoružanje i sustav upravljanja, jako je uzbudljiv i siguran sam da će uživati u radu s njim”, zaključuje Williams.

Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj, Andrew Dalgleish, na kraju je kazao kako vjeruje da će oružane snage dviju država surađivati u budućnosti te na taj način sustavno doprinositi očuvanju mira i sigurnosti.

Vježba “FLYING SABRE 18” provodi se od 16. do 20. srpnja 2018. na Plesu.

 

 

Foto : ©  Avioradar – Karlo Mudri (ZAG/19.7.2018.)

 

Odgovori