Virgin Atlantic letio sa 100 % održivim zrakoplovnim gorivom između Londona i New Yorka

Virgin Atlantic je odradio longhaul let zrakoplovom Boeing 787-9 u kojem je koristio 100 % održivo zrakoplovno gorivo. Let je bio iz London Heathrowa do New Yorka JFK. Tim letom su demonstrirane mogućnosti održivog zrakoplovnog goriva kao sigurna zamjena za klasično fosilno gorivo, te njegova kopmatibilnot s motorima, zrakoplovom i infrastrukturom vezanom uz zrakoplovna goriva.

Održivo zrakoplovno gorivo ima vrlo važnu ulogu u dekarbonizaciji longhaul letenja i jedan je od glavnih kotačića za ostvarivanje zadanih ciljeva o dekarbonizaciji do 2050. Održivo gorivo je dobiveno iz otpadnih materijala, a cijeli proces smanjuje ispuštanje CO2 do 70 % u odnosu na klasična fosilna goriva koja bi ono trebalo zamijeniti.

Dok ostale tehnologije poput struje i vodika ostaju još uvijek tehnologije koje je potrebno dizajnirati, testirati i uvesti u zrakoplovstvo, održivo zrakoplovno gorivo je dostupno već danas. Trenutačno se održivo zrakoplovno gorivo koristi u vrlo malom postotku, od svega 0,1 %, a današnji standardi dopuštaju mješavinu od najviše 50 % udjela održivog zrakoplovnog goriva s klasičnim fosilnim gorivom. Ovim letom Virgin Atlantic je htio potaknuti industriju i vlade na povećanje proizvodnje i uporabu održivog zrakoplovnog goriva.

Odgovori