– Vesna Vulović

 

 

 

 

 

– Na današnji dan,26.Siječnja 1972. godine kod mjesta Srbske Kamenice u tadašnjoj Čehoslovačkoj (danas Češka) srušio se JAT-ov zrakoplov sa 22 putnika i 6 članova posade.

Zrakoplov DC-9 letio je iz Copenhagena za Zagreb na 10000 metara kada je u njemu eksplodirala bomba koja je bila podmetnuta u odjeljak za prtljagu.

Poginulo je 22 putnika i pet članova posade, a jedina preživjela bila je tada 22 godišnja stjuardesa Vesna Vulović koja je pronadjena na mjestu pada. Hospitalizirana  je u bolnici sa teškim ozljedama – imala je  frakturu  lubanje, slomljene noge i nekoliko mjeseci je bila paralizirana.

Kao objašnjenje preživljavanja pada u izvješćima medija se koristila činjenica da se u trenutku detonacije Vesna Vulović nalazila u stražnjem dijelu zrakoplova i da je, kao 

posljedica eksplozije, stražnji dio zrakoplova spiralnom putanjom pao na tlo i klizao na snježnoj padini, što je usporilo udar.

Vesna Vulović je još u sedamdesetima ušla u Guinneseovu knjigu rekorda kao osoba što je preživjela pad sa velike visine bez padobrana. 

Guinnesova knjiga rekorda se za ovu tvrdnju oslonila na izvor iz čehoslovačke državne tajne službe i službeni izvještaj o nesreći koji tvrdi da je zrakoplov eksplodirao na više od 10 km  visine.

Odgovori