Uskoro novi najduži komercijalni let na svijetu, Singapore – New York

 

Prošle godine smo pisali o najdužem komercijalnom putničkom letu na svijetu gdje je Qatar Airways povezao Dohu sa Aucklandom.

Prije nešto više od dva mjeseca Qantas je povezao Perth sa Londonom. To možda nije bio najduži let, ali se prvi put bez stajanja zračnim putem povezala Australija s Europom.

Možemo reći da sa dolaskom na tržište novih ekonomičnijih zrakoplova, zračni prijevoznici se upuštaju u otvaranje sve dužih linija. 

Tako će se i Singapore Airlines opet pridružiti društvu s najdužim letovima na svijetu kada će u listopadu ove godine povezati Singapore i New York (Newark/EWR). Sa tim će letom, a po udaljenosti i vremenu putovanja, nadmašiti sve postojeće ultra duge letove. Taj je prijevoznik do 2013. godine letio relaciju Singapore – New York sa zrakoplovom Airbus A340-500, ali je odustao zbog visokih troškova. Sada sa novim, ekonomičnijim zrakoplovom ide u novi pokušaj.

Udaljenost koju će zrakoplov prijeći između Singaporea i New Yorka će biti oko 9.000 nautičkih milja, odnosno oko 16.700 kilometara, dok će let trajati 18 sati i 45 minuta.

Prvi letovi će krenuti 11.10.2018. tri puta tjedno: ponedjeljkom, četvrtkom i subotom, dok će nakon 18.10.2018. let biti svakodnevan.

Zimski red letenja:

  • SQ22 Singapore – Newark 00:40 05:30
  • SQ21 Newark – Sinagpore 09:45 17:15(+1)

Singapore Airlines će letove obavljati sa zrakoplovom Airbus A350-900ULR (ultra long range) za koje je ujedno prvi i jedini kupac.

Trenutačno u svojoj floti Singapore Airlines ima 21 zrakoplov Airbus A350-900 te 46 naručenih. Od tih 46 naručenih zrakoplova, sedam ih je u ultra long range varijanti.  

Zanimljivost je da Singapore Airlines u svojem zrakoplovu A350-900ULR neće imati sjedala u ekonomskom razredu, već samo poslovnom i Premium ekonomskom. U poslovnom će razredu imati 67 sjedala, dok će u Premium ekonomskom imati 94 sjedala što znači da će zrakoplov imati kapacitet od 161 sjedala. Klasična varijanta zrakoplova Airbus A350-900 u floti Singapore Airlinesa ima kapacitet od 253 sjedala u tri razreda. Putnici koji će htjeti putovati u New York u ekonomskom razredu, morat će koristiti let preko Frankfurta.

Kako će izgledati unutrašnjost zrakoplova Airbus A350-900ULR možete vidjeti na donjim slikama.

 

Poslovni razred

 

Premium ekonomski razred

 

Iz Singapura prema odredištima u SAD Sinagpore Airlines leti:

  • New York – svakodnevno sa stajanjem u Frankfurtu
  • Houston – 5x tjedno sa stajanjem u Manchesteru
  • Los Angeles – svakodnevno sa stajanjem u Seoulu
  • Los Angeles – svakodnevno sa stajanjem u Tokiju
  • San Francisco – svakodnevno bez stajanja
  • San Francisco – svakodnevno sa stajanjem u Hong Kongu

Kad se floti pridruže svi naručeni zrakoplovi Airbus A350-900ULR, tada će Singapore Airlines letjeti na relaciji Singapore – Los Angeles bez stajanja. Pojedinosti o tome kad će krenuti ta linija bit će objavljene naknadno.

Foto: © Singapore Airlines

 

Odgovori