Ukida se ‘Two-persons-in-the-cockpit rule’

'two-persons-in-the-cockpit' rule

Njemačko udruženje zrakoplovnih prijevoznika (BDL), u petak je izdalo priopćenje o ukidanju pravila “dvije osobe u pilotskoj kabini” za sve njemačke zrakoplovne prijevoznike.

Od 1. svibnja 2017, članice Lufthansa Groupa, Swiss International Air Lines (SWISS), Austrian Airlines i Lufthansa ukinule su ‘two-persons-in-the-cockpit’ rule. Prijevoznici se vraćaju na prethodne odredbe o pristupu kokpitu, uz niz dodatnih sigurnosnih mjera. Glasnogovornik austrijske tvrtke Peter Thier izjavio je kako će se Austrian “vratiti na prethodne odredbe o pristupu kokpitu na našoj floti Airbus, Boeing i Embraer. Isključena je jedino naša Bombardier Dash 8 Q400 flota”.

Lufthansa Group je uvela pravilo ‘dvije osobe u kokpitu’ kao mjeru opreza nakon tragičnog udesa Germanwings Airbusa A320, u Francuskoj, 24. ožujka 2015. Istraga je pokazala da je kopilot Andreas Lubitz, nakon što je ostao sam u pilotskoj kabini, namjerno srušio zrakoplov u francuske Alpe, ubivši pritom 150 ljudi.

Europska agencija za zrakoplovnu sigurnost (EASA) je u ožujku 2015. izdala privremenu preporuku, predlažući da dva člana posade, uključujući najmanje jednog kvalificiranog pilota, tijekom leta trebaju zauzimati kokpit. EASA je tu svoju preporuku revidirala u ljeto 2016., pružajući zrakoplovnim tvrtkama mogućnost ukidanja ovog pravila ‘dvije osobe u kokpitu’, pod uvjetom da su ispunjeni relevantni dodatni kriteriji.

Prema SWISS-u, postupak ukidanja pravila uslijedilo je nakon opsežnih sigurnosnih analiza i ocjena, koje su dovele do zaključka da pravilo ne poboljšava već zapravo predstavlja dodatne rizike za sigurnost letenja u svakodnevnim operacijama (kao što je činjenica da pravilo dovodi do učestalijih i dužih otvaranja vrata kokpita). Odluka je usklađena sa sličnim procjenama rizika koje su proveli ostali partneri Lufthansa Groupa. SWISS, Austrian i Lufthansa izjavili su da ispunjavaju sve zahtjeve koje EASA traži od bilo kojeg zrakoplovnog prijevoznika koji želi ukinuti pravilo, što uključuje: 

  • Osiguranje prikladnih kriterija za odabir i postupaka za procjenu psiholoških i sigurnosnih zahtjeva vezanih za pilote,
  • Osiguravanje stabilnih uvjeta zapošljavanja za kopilote,
  • Omogućavanje pilotima (jednostavan) pristup bilo kojem psihološkom ili drugom programu podrške koji im je potreban,
  • Uvođenje mjera za smanjenje psiholoških i socijalnih rizika kojima su izloženi piloti, kao što je primjerice gubitak licence.

SWISS je izjavio kako je odluka o ukidanju pravila dviju osoba u kokpitu podržana od strane Saveznog ureda za civilno zrakoplovstvo (Swiss Federal Office of Civil Aviation).

Foto: Avioradar V.K. (ZAG/03.17)

Odgovori