U Zračnoj luci Dubrovnik jutros je održana ‘Cjelovita vježba izvanrednog događaja’

 

[PRIJELOMNA VIJEST] EKSPLODIRAO ZRAKOPLOV na pisti dubrovačke zračne luke – ima preživjelih … glasio bi stvarni naslov ovog užasnog događaja

Srećom radi se samo o vježbi 

Cjelovita vježba izvanrednog događaja u Zračnoj luci Dubrovnik provodi se minimalno jednom u dvije godine, ali djelimične, segmentirane vježbe i analize obavljaju se na mjesečnoj i tjednoj bazi.

Cilj vježbe je provjera primjenjivosti i učinkovitosti propisanih,  standardnih i operativnih postupaka Zračne luke (Emergency plan), Spasilačko-vatrogasne službe (SVS) te sporazuma o međusobnoj ispomoći i djelovanju SVS i PUZS (Područni ured za zaštitu i spašavanje) Dubrovnik,  te vatrogasnih postrojbi Dubrovačko-neretvanske županije.

Posebna pozornost je posvećena provjeri aktivnosti vezanih uz samo proglašenje nastanka izvanrednog događaja, postupke uzbunjivanja i obavješćivanja kao i efikasnost  koordinacije službi zračne luke, državnih tijela te integralnih i vanjskih službi.  Tako su u vježbi osim službi Zračne luke i već spomenutih PUZS i javnih vatrogasnih postrojbi DNŽ, sudjelovali i Policijska uprava DNŽ,  Zavod za hitnu medicinsku pomoć te  Hrvatska kontrole zračne plovidbe podružnica Dubrovnik.

Plan vježbe je uključivao zrakoplov tipa B737-400, XY-Airwaysa, sa 60 putnika i 6 članova posade. Vježba je podijeljena u dvije faze :

  • anonimna dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi u zrakoplovu koji se u tom trenutku nalazi na pragu 12 USS-a, te
  • eksplozija i požar na zrakoplovu neposredno prije nego što je započeta planirana evakuacija putnika i premještanje / protudiverzijski pregled zrakoplova.

Osim službi spašavanja, medicinskih, interventnih i protudiverzijskih službi na terenu, ključnu ulogu imaju i tijela rukovođenja, Lokalno povjerenstvo, Operativno zapovjedništvo i Zapovjedništvo na mjestu događaja.

Uz njih su neizostavne i aktivnosti službi Zračne luke koje uz predstavnike operatera  (ako postoje u ZL) i Crvenog križa organiziraju i koordiniraju Prihvatne centre i pružaju skrb i psihološku pomoć preživjelima te članovima njihovih obitelji i prijateljima.

Simulacija vježbe je osim toga predvidjela i sudjelovanje predstavnika lokalnih medija sa zadatkom ‘pokušaja dobivanja informacija o izvanrednom događaju od strane zaposlenika zračne luke i pokušaja neovlaštenog ulaska u prihvatne centre’ .

U ovim zadatcima nismo uspjeli, #thumbsup ZLD, pa smo bili ‘osuđeni’ na službenu izjavu odgovorne osobe za odnose sa medijima.

„Danas je Zračna luka obavila svoju redovitu Emergency vježbu, u koju su bile uključene sve službe Zračne luke kao i vanjske službe za slučajeve izvanrednih događaja. Izražavamo zadovoljstvo jer je vježba sprovedena sukladno svim normama koje su potrebne u ovakvim situacijama. Naravno i ovaj puta smo izvukli brojne pouke i spremni smo implementirati dodatne procedure u naš plan za izvanredne okolnosti, kako bismo bili spremni u realnoj situaciji.“ po završetku vježbe je direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić , u izjavi za medije dao preliminarnu analizu vježbe.

[galerija u pripremi .. stay tuned]

Foto: Avioradar N.S. (DBV, 03.17.) / Video: DubrovnikNet Portal

Odgovori