[REPORTAŽA] Avioradar na prvom izravnom letu Zagreb-Dublin

U četvrtak, 3. svibnja 2018. u 7:40 poletio je prvi zrakoplov Croatia Airlinesa na izravnoj liniji iz Zagreba za Dublin. Avioradar je imao priliku biti na prvom letu te vam u nastavku donosimo pojedinosti.

OU 512 – Zagreb-Dublin ; OU 513 Dublin-Zagreb

Prvi let je obavljen zrakoplovom Airbus A319, registracijskih oznaka 9A-CTL. Na inauguracijskom letu je bilo 86 putnika i 7 članova posade, a to su:

Kapetan: Boris Hanžek

Prvi časnik: Blaž Ivančić

Perser: Suzana Ujević

Kabinsko osoblje: Marija Kobešćak, Dubravko Fjaković, Donatela Aralica i Ivan Bergman.

Ukrcaj je krenuo iz gatea 28 zračne luke „Franjo Tuđman“, a uslijedilo je polijetanje sa staze 05. Let prema Dublinu duljine je 1.050 nm, što otprilike traje 2 sata i 40 minuta. Zrakoplov je parkiran na terminalu 1 ZL Dublin, na gateu 203.

Po slijetanju u Dublin na stazu 28, uslijedio je doček izaslanstva iz Hrvatske predvođenog vodstvom Croatia Airlinesa, veleposlanicom Republike Irske u Hrvatskoj i predstavnicima medija i putničkih agencija. Po dočeku je održana konferencija za medije povodom prvog slijetanja zrakoplova Croatia Airlinesa na izravnoj liniji Zagreb-Dublin. 

Na povratnom letu iz Dublina za Zagreb u nedjelju, 6. svibnja 2018., u zrakoplovu je bilo 116 putnika i 7 članova posade:

Kapetan: Ivan Bagarić

Prvi časnik: Kruno Čosić

Perser: Suzana Artuković-Vuksan

Kabinsko osoblje: Ana Dobrina, Anja Meštrović, Brigita Vilić i Ljubica Miličić-Vranešević

Ukrcaj je krenuo iz gatea 207 ZL Dublin, nakon čega je uslijedilo polijetanje sa staze 28. Let je trajao 2 sata i 40 minuta, a obavljen je Airbusom A319 (9A-CTL). U Zagrebu je zrakoplov sletio na stazu 05, a dodijeljen je gate 26. 

Konferencija za medije

U predsjedničkom salonu VIP terminala zračne luke Dublin upriličena je konferencija za medije. Predstavnicima hrvatskih i irskih medija obratio se direktor Zračne luke Dublin, Vincent Harrison:

„Croatia Airlines je 44. zračni prijevoznik koja održava redovite linije iz Dublina ovog ljeta i ovo je još jedna od novih linija koja će doprinijeti rastu zračne luke Dublin. Ove godine očekujemo prvo probijanje rekorda od 31 milijuna putnika. Planiranje linije je duga trajalo, unatoč tome što je Croatia Airlines prisutna u Dublinu kroz charter letove već dugi niz godina. Nadamo se kako će linija biti uspješna i iz razloga što Dublin, u suradnji sa Star Alliance partnerima, postaje prolaz između Europe i Sjeverne Amerike.“ 

Boris Kolka, direktor prodaje i marektinga CA dodaje:

„Dublin je uključen u mrežu Croatia Airlinesa kao 40. linija ove godine. Linija će prometovati 2 puta tjedno, što će pridonijeti odnosima Hrvatske i Irske. Uvođenjem nove linije, Croatia Airlines nudi stanovnicima Irske mogućnost da iskuse kontinentalnu i primorsku Hrvatsku. Nadamo se kako ćemo imati priliku ugostiti mnogo Iraca u našim zrakoplovima u nadolazećim mjesecima. Također, nadamo se kako ćemo u bližoj budućnosti uvesti i veći broj letova.“

 Nj.E. g. Ivan Mašina, veleposlanik RH u Irskoj:

Iznimno mi je drago što vas u ime hrvatskog veleposlanstva mogu ugostiti u Dublinu. Prva izravna linija će, bez sumnje, pomoći u razvoju odnosa Hrvatske i Irske. Put između dva glavna grada je skraćen na manje od 3 sata, što će pomoći hrvatskim građanima u Irskoj, a i irskim i hrvatskim turistima. Prošle je godine Hrvatsku posjetilo 80.000 irskih turista, što je povećanje od 34%. Govoreći o ljepotama Hrvatske, želim citirati irskog pisca Bernarda Shawa koji je, opčinjen ljepotama Kornata, rekao: „Zadnjeg dana stvaranja Svijeta, Bog je poželio okruniti svoj rad pa je stvorio otoke Kornata svojim suzama, zvijezdama i dahom.“

 Nj.E. gđa. Olive Hempenstall, veleposlanica Irske u Hrvatskoj

„Želim čestitati Croatia Airlinesu i Zračnoj luci Dublin na ovom uspjehu. Sigurna sam kako će izravni letovi uvelike pomoći u bilateralnim odnosima između Hrvatske i Irske. U Irskoj je zaposleno preko 17.000 Hrvata i drago mi je kako će svi oni, pomoću izravne linije, lakše moći posjećivati Hrvatsku. Ekonomije Hrvatske i Irske imaju mnogo potencijala i nadam se kako će izravna linija pripomoći tim odnosima pomoću B2B povezivanja. Vremena leta su izvrsna za poslovanje u Hrvatskoj i Irskoj jer pružaju rani dolazak u Zagreb ili Dublin, 2 radna dana i 1 dan odmora prije povratka.“

Dodano je kako će linija prometovati sezonski dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom, s polascima iz Zagreba u 7:40 (GMT+1) i s polascima iz Dublina u 10:40 (GMT). Na liniji će prometovati Airbus A319, sa 144 sjedala, dok se cijene karata kreću od 189 € (opcija FlyEasy).

Nakon govora, uslijedilo je tradicionalno rezanje torte s veleposlanicima, predstavnicima Croatia Airlinesa i Zračne luka Dublin.

 Usluga u zrakoplovu Croatia Airlinesa na liniji Zagreb – Dublin

Kako s radi o jednom od najduljih redovitih letova u mreži linija Croatia Airlinesa, usluga u zrakoplovu se znatno razlikuje od usluga na kraćim letovima.

U poslovnom razredu putnici dobivaju jelo od 3 slijeda, a ona su praćena s 2, odnosno 3 posluživanja pićem. Uz to, putnicima je na raspolaganju kupovina u SkyShopu, isto kao što je dostupan i dnevni tisak.

 U ekonomskom razredu putnici dobivaju food box s hrvatskim jelima (sir u maslinovom ulju, pršut, ušećereni bademi, krekeri i sl.) koji je praćen služenjem pića. Pred slijetanje slijedi posluživanje slatkim snackovima i vodom. Uz to, putnicima je na raspolaganju proširena ponuda iz SkyShop-a.

Uskoro donosimo reportažu iz Dublina kao city brake odredišta koje je odlično prilagođeno polascima letova (polazak u četvrtak u 7:40, povratak u nedjelju u 10:40 po dublinskom vremenu).

Ovim putem zahvaljujemo tvrtki Croatia Airlines što nam je omogućila biti na letovima ZAG – DUB – ZAG i na odlično isplaniranom i odrađenom putovanju u Dublin za predstavnike medija.

U nastavku donosimo galeriju s letova i konferencije za medije.

 

[widgetkit id=”68″ name=”OU512 ZAG-DUB”]

 

Foto © Avioradar – B.H. (ZAG/3.,6.5.2018., DUB/3.,6.5.2018.)

Odgovori