TOP 10 odredišta iz Zagreba u 2022.

 

Prema podacima Eurostata, u top 10 odredišta prema broju prevezenih putnika iz i za Zagreb nema velikih iznenađenja, svake godine je sličan poredak.

Frankfurt kao broj jedan povezan je i do 5 puta na dan sa Zagrebom i ne iznenađuje kako je upravo on na prvom mjestu s oko 266.000 putnika. Frankfurt je jedina zračna luka prema kojoj je iz Zagreba prevezeno više od 200.000 putnika i za putnike iz Zagreba je jedno od najvažnijih čvorišta za interkontinentalna putovanja kao i za putovanja prema ostalim odredištima u Europi. Croatia Airlines leti i tri puta dnevno do Frankfurta, a Lufthansa ovisno o ljetnom ili zimskom redu letenja.

Amsterdam se nalazi na drugom mjestu po broju putnika i s njim je slična priča kao s Frankfurtom. Vrlo je važno čvorište za interkontinentalna putovanja te glavna alternativa Lufthansi i Star Allianceu u Zagrebu. Zračna luka Amsterdam ima internih izazova sa smanjivanjem kapaciteta zbog problema s radnom snagom. Tako je i KLM smanjivao broj letova prema Zagrebu, no, ipak je ostao broj dva po broju prevezenih putnika. Croatia Airlines nije smanjivala niti povećavala broj letova prema Amsterdamu te i dalje ima jedan let dnevno.

Istanbul je na trećem mjestu, vrlo je važno čvorište za putovanja prema Aziji, Africi, Bliskom Istoku i ostalim dijelovima svijeta. Sa sve većim otvaranjem azijskih država, očekuje se i veći priljev turista u Hrvatsku upravo preko Istanbula. Turkish Airlines je jedini zračni prijevoznik na ruti između Zagreba i Istanbula, a ta dva grada povezuje do dva puta dnevno.

Dva domaća odredišta našla su se u top 10 odredišta iz Zagreba, a to su Dubrovnik na 4. mjestu i Split na 6., To ne iznenađuje jer iz oba odredišta zrakoplov se koristi kako bi se brže stiglo i izbjeglo korištenje automobila ili kopnenog javnog prijevoza.

Na petom mjestu se nalazi Pariz i zračna luka Charles de Gaulle s oko 145.000 prevezenih putnika na toj ruti te je uz Amsterdam važno čvorište za zračne prijevoznike iz udruženja zračnih prijevoznika Sky Team. Air France povezuje jednom dnevno Zagreb i Pariz, a isto tako i Croatia Airlines. Dolaskom Ryanaira i povezivanjem Zagreba sa zračnom lukom Beauvais otvorena je dodatna konkurencija na ruti prema Parizu.

London se nalazi na sedmom i devetom mjestu sa 108.000 putnika prevezenih prema Heathrowu i oko 100.000 prema Stanstedu, što je dokaz kako je London vrlo važno čvorište (Heathrow), turističko odredište i odredište za brojne radnike koji rade u Ujedinjenom Kraljevstvu. Zajedno obje zračne luke imaju preko 200.000 prevezenih putnika iz Zagreba te, ako bi promatrali samo gradove i brojeve putnika, London bi se našao na drugom mjestu. Ryanair je u Zagrebu uspio sa Stanstedom dospjeti u top 10 odredišta prema broju prevezenih putnika i to je broj jedan „niskotarifna” ruta iz Zagreba.

Minhen i Beč koji se nalaze na 8. i 10. mjestu, mogu se svrstati u istu skupinu u i opisati vrlo jednostavno – alternativa Frankfurtu.

 

 

Prema trenutačnim najavama, u 2023. neće biti velikih iznenađenja u zagrebačkih top 10, moguće su tek manje promjene u mjestima.

Odgovori