Švicarski zračni prijevoznik PrivatAir propao

Švicarski zračni prijevoznik PrivatAir (PV/PTI) odlazi u povijest. Švicarska matična tvrtka i tvrtka kćer u Njemačkoj, PrivatAir Germany (PT/PTG), prošlog su mjeseca prekinule sav promet. 

Posebnost ove tvrtke bila je u tome što se cijela flota zrakoplova sastojala od onih s konfiguracijom u poslovnom razredu i VIP konfiguracijom. Pored charter letova, bavili su se i s prometom redovitih linija za vodeće zrakoplovne tvrtke u Europi i na Bliskom Istoku. Između ostalih, letjeli su za Lufthansu (LH/DLH), Swiss Air Lines (LX/SWR), SAS Scandinavian Airlines (SK/SAS), KLM Royal Dutch Airlines (KL/KLM), Saudiu (SV/SVA), Gulf Air (GF/GFA) i ECAir (LC/PTI). Zadnja linija na kojoj su letjeli bila je linija Frankfurt – Pune u Indiji za Lufthansu. Radilo se uglavnom o redovitim linijama iz Europe za Ameriku, Afriku i Bliski Istok, na kojima je bio zastupljen samo poslovni razred.

Trvtka je osnovana 1977. godine s glavnom operativnom bazom u Genevi. Kroz flotu su prošli razni zrakoplovi: Airbus A319CJ, Boeing 737-300, Boeing 737-700/BBJ, Boeing 737-800/BBJ2 (na slikama), Boeing 757-200 i Boeing 767-300. Prvi Boeing 787-8 Dreamliner u VIP konfirguraciji nisu preuzeli od Boeinga krajem prošle godine. Pored toga, imali su naručenih i 5 zrakoplova Airbus A220 (Bombardier CSeries CS-100) u VIP konfiguraciji. 

Pročitajte još:

Foto © Avioradar – Jan Kotek (FRA/2012)

Odgovori