Suradnja Norwegian Air Shuttle sa Ryanairom

Norwegian pokreće nove prekooceanske linije sa svojim novim zrakoplovima Boeing 737 MAX8.

Prve linije kreću sredinom lipnja i početkom srpnja ove godine. Povezivati će Irsku i Ujedinjeno Kraljevstvo sa gradovima na istočnoj obali USA. Norwegian je ujedno trebao biti i “launch customer” za taj tip zrakoplova., ali ipak će prvi prijevoznik koji će krenuti sa komercijalnim korištenjem MAX8 biti Lion Air. MAX8 kojeg će koristiti Norwegian će imati konfiguraciju sa 189 sjedala (all economy).

Norwegian i Ryanair potiho najavljuju suradnju. Dosad još nisu iznijeli nikakve podatke kako će funkcionirati njihova suradnja, osim da će se na Norwegianove prekooceanske letove vezivati Ryanairovi Europski letovi. Tim poslovnim potezom Norwegian i Ryanair će osigurati bolju popunjenost svojih letova. To će biti važno za Norwegian zbog velike konkurencije na letovima preko Atlantika. Ryanair se i dalje ne želi okušati u dugolinijskim letovima, već i dalje želi biti baziran samo na Europu.

Donosimo vam pregled potencijalne suradnje između Norwegiana i Ryanaira na novootvorenim prekooceanskim linijama iz Irske i Ujedinjenog Kraljevstva.

 

Shannon

Iz Shannona Norwegian će imati 4 tjedna na relacijama:

 • Shannon – Stewart Intl (New York), 2x tjedno
 • Shannon – Providence (Boston), 2x tjedno

Ukoliko dođe do suradnje sa Ryanairom, tada će putnici iz USA preko Shannona moći transferirati na 17 dodatnih destinacija sa Ryanairovim letovima.

 

Belfast

Iz Belfasta će Norwegian otvoriti 5 tjednih prekooceanskih letova na relacijama:

 • Belfast – Stewart Intl (New York), 3x tjedno 
 • Belfast – Providence (Boston), 2x tjedno

 

 

Uz suradnju sa Ryanairom broj potencijalnih destinacija koje će se moći povezati raste na 13.

 

 

 

Cork

Iz Corka Norwegian otvara samo jednu liniju i to na relaciji:

 • Dublin – Providence (Boston) – 3x tjedno

 

 

Sa Ryanairom broj destinacija raste na 17

 

 

 

Edinburgh

Iz Edinburgha će biti otvoreno 14 tjednih letova prema USA na ovim relacijama:

 • Edinburgh – Stewart Intl (New York), svakodnevni let
 • Edinburgh – Providence (Boston), 4x tjedno
 • Edinburgh – Bradley Intl (New England/Connecticut), 3x tjedno

Uz nove tri linije prema USA, Norwegian ima i 7 linija prema Europskim destinacijama.

 

  

U suradnjom s Ryanairom broj destinacija u Europi iz Edinburgha penje se na približno 40.

 

 

 

Dublin

Iz Dublina Norwegian otvara 12 tjednih letova prema USA na relacijama:

 • Dublin – Stewart Intl (New York), 7x tjedno
 • Dublin – Providence (Boston), 5x tjedno

Uz te nove linije, Norwegian prema Dublinu ima 4 destinacije iz Skandinavije.

 

Uz suradnju sa Ryanairom koji ima veliku bazu u Dublinu, broj destinacija na koje se potencijalno mogu vezati Norwegianove linije iz USA raste na gotovo 100 destinacije diljem Europe.

 

 

 

Potrebno je spomenuti da je u gornjim prikazima samo potencijalni broj destinacija na koje će se moći povezati Norwegianovi letovi. Na koliki će se broj letova moći stvarno transferirati, biti će vidljivo tek kada se objave detalji suradnje. Važno je primjetiti koliko Norwegianu suradnja sa Ryanairom proširuje broj povezanih destinacija. Biti će zanimljivo usporediti vezu  klasičnih i niskotarifnih zračnih prijevoznika na dugolinijskim letovima. Klasični zračni prijevoznici omogućavaju u svojim hubovima transfere sa kratkim vremenima čekanja na idući let, jer su njihovi letovi koncipirani po principu valova. U velikim Europskim hubovima poput Amsterdama, Pariza, Munchena ili Frankfurta na presjedanje se čeka sat ili dva. Niskotarifni prijevoznici zbog svojeg načina poslovanja sa kratkim obrtajima zrakoplova u zračnim lukama  nemaju valove poput klasičnih prijevoznika, te time postoji mogućnost da će čekanje u zračnim lukama između letova biti duže. Ovi počeci suradnje između niskotarifnih prijevoznika na transfernim letovima moglo bi značiti u budućnosti velike promjene u zračnom prometu unutar Europe.

 

Norwegian Longhaul

Uz ove novootvorene linije, Norwegian sa svojim Dreamlinerima (Boeing 787) leti na mnogim prekooceanskim letovima između Europe i USA. Dodatan prodor Norwegiana na tržište Sjeverne Amerike se može očekivati 2019. godine kada im se u flotu priduži novi zrakoplov Airbus A321neo Long Range. Linije na kojima leti Norwegian Longhaul prema USA su prikazane na idućoj slici. Uz Sjevernu Ameriku, Norwegian leti i za destinacije u Aziji, te će započeti letove i prema Južnoj Americi.

 

Par crtica o Norwegianu

 • Norwegian preveze 4,5 milijuna putnika godišnje iz UK zračnih luka na 50 destinacija širom svijeta
 • Norwegian je treći najveći prijevoznik na London Gatwicku sa preko 4 milijuna prevezenih putnika
 • U 2014. godini Norwegian je pokrenuo prve low cost dugolinijske letove iz London Gatwicka

Foto: Erik Bye Mock-up, Norwegian.com

Maps generated by the Great Circle Mapper – copyright © Karl L. Swartz.

 

Odgovori