Sundair: Novi njemački zračni prijevoznik u Dubrovniku

Na kraju ovogodišnje turističke sezone, 30. listopada, mogli smo u Dubrovniku prvi put vidjeti zrakoplov novog njemačkog zračnog prijevoznika Sundair (SR/SDR). Sundair je počeo s prometom u srpnju 2017. godine i bavi se uglavnom turističkim charter letovima iz Njemačke prema mediteranskim odredištima. Ima u floti četiri zrakoplova tipa Airbus A320 (na slici) i traži svoje mjesto na tržištu zračnog prometa nakon propadanja njemačkog zračnog prijevoznika Air Berlina (AB/BER). IATA oznaka ovog zračnog prijevoznika je SR. Istu oznaku nosio je švicarski nacionalni zračni prijevoznik Swissair (SR/SWR) do 2002. godine, kada je propao.

U Dubrovnik sada dolazi na kratkoročnoj charter liniji Paderborn/Lippstad – Braunschweig/Wolfsburg – Dubrovnik pod oznakom leta SR8022/SDR8022. Radi se o dvije turističke skupine, odnosno 3 dolaska u Dubrovnik. Prva je od 30. listopada do 3. studenog a druga od 3. studenog do 7. studenog ove godine. Ove turističke aranžmane organizira njemačka turistička agencija Der Schmidt – Urlaub mit Herz. Interesatno je da se u katalogu spominje Small Planet Airlines Germany (5P/LLX) kao zračni prijevoznik planiranih charter linija, ali isti prijevoznik je u rujnu ove godine prešao pod stečajnog upravitelja: Azur Air Germany propao, Small Planet Airlines Germany u poteškoćama 

Sa zračne luke Paderborn/Lippstadt (PAD/EDLP) već je bilo nekoliko charter dolazaka u Hrvatsku, ali dolazak sa zračne luke Braunschweg/Wolfsburg (BWE/EDVE) vidimo sada prvi put. Iz Brauschweiga nema redovitih zrakoplovnih linija a ovu zračnu luku za svoje potrebe koristi Volkswagen.  

Red letenja nemamo, ali u tabeli možete vidjeti prvi dolazak 30. listopada 2018. godine:

Foto © Sascha Dreyer (20.7.2018.)

Odgovori