[SQUAWK] Udar ptice na letu za Brussels

Let Croatia Airlinesa OU4456 / CTN4456 Zagreb (ZAG/LDZA) – Brussels (BRU/EBBR), prilikom odlaska sa zračne luke Zagreb (15:55) pretrpio je udar ptice.

Kako doznajemo, zrakoplovu Airbus A319-112, reg. 9A-CTH oštećen je Radome, odnosno poklopac radarske antene koja je smještena u “nosu”.

Nedugo nakon što je ušao u zračni prostor Austrije, posada je zrakoplov vratila u Zagreb gdje je sigurno sletio oko 16:35 sati po lokalnom vremenu.

Priopćenje Croatia Airlinesa:

Informacije o letu OU 4456

Neposredno nakon polijetanja zrakoplova Croatia Airlinesa na redovitom letu OU4456, danas oko 16 sati došlo je do bliskog susreta zrakoplova Airbus 319 i ptice, zbog čega je zrakoplov preventivno vraćen natrag u polazišnu zračnu luku. Riječ o uobičajenim događaju u civilnom zrakoplovstvu (tzv bird strike), koji nije utjecao na sigurnost putnika i članova posade te je zrakoplov sigurno sletio u ZL Zagreb.

Piloti Croatia Airlinesa obučeni su i trenirani za primjenu točno propisanih procedura za ovakve situacije, a zrakoplov je vraćen u ZL Zagreb jer je tamo smješteno tehničko središte tvrtke, što omogućuje brže obavljanje sigurnosnog pregleda u odnosu na inozemne zračne luke, a pritom je dostupan i najveći broj rezervnih dijelova.

Airbus 319 trenutno je izvan prometa, a putnicima za Bruxelles omogućit će se prvi sljedeći let do njihovog odredišta, ovisno o raspoloživosti zrakoplova u floti tvrtke.  

Croatia Airlines ispričava se svim putnicima s leta OU4456 zbog poremećaja u planiranom putovanju, iako je riječ o događaju na koji kompanija nije mogla utjecati. 

Foto: Flightradar24 screenshot

Odgovori