Adria kupila švicarskog regionalnog zrakoplovnog prijevoznika

Slovenska Adria je od Etihad Airwaysa kupila švicarskog regionalnog prijevoznika Darwin Airline

Slovenski nacionalni zrakoplovni prijevoznik Adria Airways (JP/ADR), član globalnog udruženja zrakoplovnih prijevoznika Star Alliance u četvrtak 20. srpnja 2017. godine je kupio od Etihad Airwaysa (EY/ETD) udio 33% dionica u regionalnom zrakoplovnom prijevozniku Darwin Airlineu (F7/DWT), koji operira pod marketinškim imenom Etihad Regional. Adria Airways preuzela je ukupno 99,1% dionica u švicarskom prijevozniku i uskoro planira preuzeti i preostali dio.

Aktualno Darwin Airline operira u svojoj floti sa 4 zrakoplova tipa ATR-72-500 i 6 zrakoplova tipa Saab S-2000. Iz svoje dvije baze u Genevi i Luganu pod imenom Etihad Regional leti prema 7 odredišta u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj sa četiri zrakoplova tipa Saab S-2000, jedan zrakoplov tipa Saab S-2000 leti za njemačkog zrakoplovnog prijevoznika Air Berlin (AB/BER) na liniji Geneva – Düsseldorf, dok sva četiri zrakoplova ATR-72-600 lete za talijanskog nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika Alitaliju (AZ/AZA) na regionalnim linijama iz baze na zračnoj luci Fiumicino u Rimu.

Prvi zrakoplov tipa Saab S-2000 registarske oznake HB-IZP (na slici) već je stigao u Ljubljanu u petak 21. srpnja 2017. godine, te od subote 22. srpnja 2017. godine leti na linijama Adria Airwaysa iz Ljubljane prema Beču i Sarajevu. Planirano je da leti još na linijama za München, Prag, Varšavu i Zürich. Uskoro se očekuje i rebranding Etihad Regionala u novo ime Adria Airways Switzerland.

Darwin Airline osnovan je 2003. godine u Luganu, kao regionalni prijevoznik švicarske regije Ticino. Godine 2010. spojio se je sa drugim švicarskim zrakoplovnim prijevoznikom Baboo (F7/BBO) sa bazom u Genevi, te je svoje operacije proširio u Genevu. U listopadu 2013. godine Darwin Airlinea kupio je Etihad Airways a aktualno se radi o prvom slučaju da je Etihad Airways prodao svoj udio u zrakoplovnim prijevoznicima u koje je u zadnjih nekoliko godina investirao. Adria Airways privatizirana je prošle godine,
kada je luksemburški fond K4 kupio od slovenske vlade 96% dionica u slovenskom nacionalnom zrakoplovnom prijevozniku.

Foto: Milan Korbar (LJU/21.7.2017)

Odgovori