Singapore Airlines i Tata Sons spojit će Air Indiu i Vistaru u jednu tvrtku

 

Singapore Airlines i Tata Sons dogovorili su spajanje Air Indie i Vistare, kad će, kao dio transakcije, Singapore Airlines investirati 250 milijuna američkih dolara u Air Indiu. S tim će Singapore Airlines steći 25,1 % udjela u Air India grupi. Spajanje bi trebalo biti dovršeno do ožujka 2024., ovisno o dopuštenjima regulatora.

Ovo spajanje će pojačati prisutnost Singapore Airlinesa u Indiji i omogućiti strategiju više čvorišta, što će omogućiti izravno participiranje u jednom od najvećih tržišta u zračnom prijevozu.

Indija je najbrže rastuće tržište u globalnoj ekonomiji i projekcije pokazuju kako će do 2027. postati treća najveća ekonomija u svijetu. Također je i treće po veličini tržište u zračnom prijevozu. Potražnja za putovanjima u zračnom prijevozu će se udvostručiti u idućih 10 godina, što će poticati povećanje prihoda stanovnika i investiranje u zrakoplovnu infrastrukturu.

Od siječnja 2022., kad je Tata kupila Air Indiju, do danas je provela mnoga restrukturiranja kako bi tvrtku postavila na zdrave noge i kako bi mogla krenuti s rastom.

Kombinacija Air Indie i Vistare donijet će mnoge sinergije. Air India će donijeti potrebne slotove na domaćim i inozemnim zračnim lukama koji nisu dostupni Vistari. Na indijskom tržištu Vistara je postala jedna od vodećih zračnih prijevoznika, a Air India će profitirati u Vistarinom fokusu na putnike i odličnoj usluzi, jakoj bazi korisnika i operativnim sposobnostima.

Danas, Air India, uključujući zračne prijevoznike Air India Express i AirAsia India, te Vistara zajedno imaju 218 uskotrupnih i širokotrupnih zrakoplova. Zajedno lete na 38 inozemna i 52 domaća odredišta. S ovom integracijom Air India će biti jedina indijska grupa zračnih prijevoznika koja ima i klasične i niskotarifne prijevoznike u grupaciji. Tako će moći optimizirati svoju mrežu odredišta, resurse, te biti fleksibilna i agilna u zahvaćanju tržišnog udjela, većoj bazi korisnika i jačanju nagradnog programa.

Odgovori