Ryanair uveo nova pravila za kabinsku prtljagu

 

Kada putujemo niskotarifnim zračnim prijevoznicima moramo jako dobro provjeriti sva pravila koja su propisana od strane prijevoznika. Potrebno je paziti primjerice da se na vrijeme prijavite za let, pripremite ukrcajnu propusnicu bilo u digitalnom ili u papirnatom obliku ili da je prtljaga u granicama dopuštene težine i dimenzija. Sve se to mora provjeriti kako bi izbjegli dodatne troškove. Vrlo često niskotarifni zračni prijevoznici mijenjaju pravila, tako da iako smo iskusni putnici potrebno je prije svakog putovanja provjeriti da li su se pravila promijenila.

Ryanair je objavio da će od 1. studenog 2018. godine vrijediti nova pravila za ručnu prtljagu. Sada dolazi do velikih promjena pa zbog toga pažljivo pročitajte ovaj tekst.

Kao što je spomenuto od 1. studenog 2018. će vrijediti nova pravila za ručnu prtljagu, dok će se to odnositi na sve rezervacije napravljene nakon 1. rujna 2018. godine. Ukoliko ste već prije napravili rezervaciju, a putujete nakon 1. studenog također i vi podliježete novim pravilima, te ukoliko želite imati sa sobom veći komad ručne prtljage morate doplatiti neku od novih opcija koje će biti spomenute kasnije u tekstu. Ukoliko se ne slažete sa novim pravilima možete otkazati rezervaciju i dobiti ćete potpuni povrat novaca za kartu.

Do sada ste prilikom putovanja sa Ryanairom u kabinu mogli besplatno unijeti kofer i jedan manji komad prtljage poput ženske torbice, torbe za laptop ili torbe za fotoaparat. Sada taj koncept odlazi u prošlost.

Prema novim pravilima ukoliko kupite osnovnu kartu za let bez ikakvih dodataka sa sobom možete ponijeti samo manji komad ručne prtljage dimenzija 40 x 20 x 25 cm, težina te prtljage nije specificirana. Tu prtljagu morate smjestiti ispod sjedala ispred vas.

Ukoliko želite unositi u kabinu veći komad ručne prtljage maksimalnih dimenzija 55 x 40 x 20 cm i težine najviše do 10 kilograma koji ste dosada mogli bez problema unositi sada ćete za njega morati doplatiti opciju „Priority Boarding“:

  • Prilikom kupnje karte u iznosu od 6 €/£
  • Naknadno, nakon kupnje karte u iznosu od 8 €/£

Vrlo je važno znati da je broj „Priority Boarding“ nadoplata po letu ograničen na 95, što znači da 95 od 189 putnika može unijeti kofer maksimalnih dimenzija u kabinu zrakoplova, dok će ostali morati uzeti neku od drugih opcija. Zato ako želite svoj kofer sa sobom u kabini odmah prilikom kupnje karte doplatite „Priority Boarding“ dok ta opcija nije rasprodana. Još je potrebno napomenuti kako putnici koji doplate za „Priotity Boarding“ mogu unijeti i dalje dva komada ručne prtljage u kabinu, jedan veći i jedan manji komad.

 

Kod predane prtljage je uvedena novost da se uz dosadašnju opciju prtljage do 20 kilograma može kupiti i opcija sa prtljagom do 10 kilograma, ovim potezom se želi potaknuti putnike da predaju svoju prtljagu umjesto da ju unose u kabinu zrakoplova. Ryanair je uveo ove cijene za novu opciju:

  • Platiti naknadu prilikom rezervacije u iznosu 8 €/£
  • Doplatiti naknadu nakon kupnje karte u iznosu od 10 €/£

Ako ste odabrali ovu opciju, prtljagu ćete predavati na baggage drop off šalterima na aerodromu.

Važno je napomenuti ukoliko nemate doplaćenu neku od opcija koja uključuje veću ručnu prtljagu ukoliko vam pri provjeri dimenzija otkriju da vam je prevelika morati ćete platiti 25 €/£ naknade da vam se ta prtljaga preveze kao predana.

Kao razlog uvođenja novih pravila Ryanair navodi kako time žele ubrzati proces ukrcaja i smanjiti kašnjenja. Do sada su na ukrcaju putnika većinu ručne prtljage preuzimali i besplatno ju prevozili kao predanu u „bunkeru aviona“. Prema njihovim informacijama ovim novim pravilima će biti pogođeno 40% putnika, pošto 30% putnika doplati Priority Boarding i 30% putnika putuje samo sa manjom ručnom prtljagom.

Vrlo važna napomena je ta da će predana prtljaga do 10 kilograma biti provjeravana na aerodromu. Kod te prtljage nisu važne dimenzije već težina, zato budite pažljivi da ne budete morali doplatiti 10 EUR po kilogramu prekoračene dopuštene težine.

 

Sumirana nova pravila o dopuštenoj prtljazi:

 

Osnovna karta

  • Jedan komad manje ručne prtljage maksimalnih dimenzija 40 x 20 x 25 cm

 

Priority Boarding (2 komada prtljage koju unosite u kabinu)

  • Jedan komad ručne prtljage dimenzija 55 x 40 x 20 cm i težine najviše do 10 kilograma
  • Jedan komad manje ručne prtljage dimenzija 40 x 20 x 25 cm

 

Predana prtljaga 10 kg

  • Jedan komad manje ručne prtljage maksimalnih dimenzija 40 x 20 x 25 cm
  • Predana prtljaga težine do 10 kg bez specificiranih dimenzija

 

Pročitajte još:

Wizz Air – nova pravila za ručnu prtljagu

 

Foto: I.G. (Avioradar)

Odgovori