Ruski SuperJet 100-95B na liniji Brussels Airlinesa u Zagrebu

Rijetko je vidjeti na linijama nekog zrakoplovnog prijevoznika “sa zapada” zrakoplove ruske proizvodnje. Jedan od samo 6 takvih zrakoplova tipa Sukhoi SuperJet 100-95B (SSJ-100-95B) je doletio u Zagreb na liniji belgijskog zrakoplovnog prijevoznika Brussels Airlines (SN/BEL), člana globalnog udruženja zrakoplovnih prijevoznika Star Alliance. Ovaj zrakoplov registarske oznake EI-FWB serijskog broja 95108 je drugi preuzeti zrakoplov irskog regionalnog zrakoplovnog prijevoznika CityJet (WX/BCY), proizveden u siječnju 2016. godine i isporučen u irsku u srpnju 2016. godine. Brussels Airlinesu iznajmljen je u ožujku ove godine.   

Ovaj tip zrakoplova Brussels Airlines danas u srijedu 1. studenog 2017. godine prvi put je poslao na svoju liniju SN3355 (callsign: BEL3ZG) na ruti Brussels – Zagreb. Ovo nije prvi SuperJet u Zagrebu. Već je dolazio puno puta na liniji Moskva – Zagreb za ruskog nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika Aeroflot (SU/AFL), člana globalnog udruženja zrakoplovnih prijevoznika SkyTeam. Pored toga CityJet je ove zrakoplove slao ljetos tijekom ljeta na charter linijama iz raznih destinacija u Irskoj za Dubrovnik i Split

CityJet uskoro preuzima još 2 zrakoplova ovog tipa a uskoro bi trebali početi letjeti u najmu i za francuskog nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika AirFrance (AF/AFR), člana globalnog udruženja zrakoplovnih prijevoznika SkyTeam. Još nije određeno kada je početak operacija i na kojim linijama će letjeti. Prema ruskim podacima od 2008 godine kada je počela proizvodnja do sada je proizvedeno 146 zrakoplova ovog a 126 od njih leti za 19 zrakoplovnih prijevoznika u Rusiji, Meksiku, Kazahstanu, Tajlandu i Indoneziji, te za spomenute dvije zrakoplovne tvrtke u Europi.  

Foto: Karlo Mudri (ZAG/1.11.2017)

Odgovori