Rezultati ankete „Na koja će odredišta letjeti Ryanair iz Zagreba“

 

Pričekali smo malo s objavljivanjem rezultata, neka se malo slegne prašina oko Ryanaira u Zagrebu kako se članak ne bi izgubio među mnoštvom vijesti o dolasku tog zračnog prijevoznika. Iako, kako vrijeme odmiče, prašina se i dalje ne stišava: skoro svaki dan iskoči neka vijest o Ryanairu. Sigurno smo svi iznenađeni dolaskom i otvaranjem baze u Zagrebu. Time će se svakako otvoriti mogućnost za jeftina putovanja kojih već dugo nije bilo. Još pamtimo vremena kad su u Zagreb slijetali Wizz, easyJet ili Monarch, tada se barem na neka odredišta moglo dosta povoljno letjeti. Eurowings, odnosno još tada Germanwings, spajao je Zagreb s Njemačkim gradovima, ali nije se baš proslavio s vrlo povoljnim cijenama karata zadnjih godina. Povremeno je naletjela kakva akcija, ali ništa značajno. Ryanair, kad ima promotivne prodaje, cijene karata su od 9,99 EUR naviše. Rijetko za koju relaciju su se nalazile karte s cijenom nižom od 9,99 EUR, tek možda na rasprodaji, primjerice tijekom “Crnog petka” ili sličnih shopping dana.

Na anketu je odgovorila 301 osoba, što je i dobar odaziv budući da je anketa bila aktivna jedva polovicu dana. Stoga je ovo uistinu reprezentativan uzorak.

 

No, sad pregledajmo rezultate ankete po pitanjima:

 

Prvo pitanje koje smo postavili bilo je: „Na koja odredišta će letjeti iz Zagreba?“, moglo se odabrati do 5 odredišta.

 

  1. Dublin – promašaj – 187 glasova

Ono što je svima bilo na pameti je Dublin kao najpoželjnije odredište. Čak je 187 osoba dalo glas za to odredište, što ne začuđuje jer je tamo veliki broj iseljenih Hrvata, a i sama Irska je vrlo poželjno turističko odredište. Ryanair je očito procijenio kako mu se ne isplati letjeti na toj ruti, no nadamo se kako ćemo u budućnosti vidjeti Dublin kao jedno od Ryanovih odredišta iz Zagreba, a do tada će Croatia Airlines imati privilegiju sama letjeti na toj ruti, bez izravnog suparnika.

 

  1. London – pogodak – 147 glasova

Iduće odredište koja je dobilo veliki broj glasova je London, što ne čudi: London je jedan od najpoželjnijih gradova u Europi. Nudi bezbroj muzeja, događaja… Ma, jednostavno, grad koji živi od 0-24. Za London iz Zagreba lete i British Airways i Croatia Airlines, ali oba zračna prijevoznika ne nude baš povoljne cijene karata, što je i razumljivo kad posebice British cilja na putnike koji u Londonu samo presjedaju na iduće interkontinentalne letove. Ujedinjeno Kraljevstvo je jedna od država iz koje pristižu brojni turisti u Hrvatsku, jasan je prvenstveni cilj – naša obala, no sad bi i Zagreb mogao očekivati veći priljev gostiju iz tog odredišta.

 

  1. Berlin – promašaj – 82 glasa

Glavni grad Njemačke ipak ostaje bez izravne veze sa Zagrebom. Eurowings više ne leti za Berlin. To odredište je skupilo 82 glasa, te je očito vrlo važno mnogima, no nedovoljno za Eurowings ili Ryanair. Nadamo se u budućnosti kako će netko od zračnih prijevoznika spojiti Zagreb i Berlin izravnim letom.

 

  1. Pariz – pogodak – 70 glasova

Pariz kao grad romantike, uvijek je aktualan kao turističko odredište. U našoj anketi dospio je na četvrto mjesto sa 70 glasova. Air France i Croatia Airlines lete za Pariz, no nemaju baš povoljne cijene karata. 

 

  1. Barcelona – promašaj – 58 glasova

Iako u Barcelonu iz Zagreba lete Croatia Airlines i niskotarifni prijevoznik Vueling, očito putnici nisu zadovoljni cijenama Vuelinga, te žele tamo jeftinije putovati. No, kako Ryanair za sad Barcelonu nema u popisu odredišta, Croatia je za sada neće uvoditi pa preostaje samo Vueling ako opet krene s letenjem za Zagreb.

 

  1. Frankfurt (Hahn) – pogodak – 49 glasova

Croatia Airlines i Lufthansa svakodnevno više puta povezuju Zagreb s Frankfurtom. Razlog je jednostavan: Frankfurt je glavno čvorište Lufthanse, što, naravno, znači kako velika većina putnika na toj relaciji nastavlja svoje putovanje prema drugim odredištima, a manji broj ih ostaje u Frankfurtu. Sa sve većim brojem iseljenih Hrvata u Njemačku, svako odredište postaje zanimljivo zbog VFR prometa (visiting friends and relatives), odnosno posjeta prijateljima i rodbini. Znači, iseljenici se žele vratiti s vremena na vrijeme u Hrvatsku, posebice tijekom blagdana i praznika kako bi ih proveli u krugu svojih obitelji.

 

  1. Stockholm – promašaj – 48 glasova

Skandinavija je dobila dosta glasova pa tako i glavni grad Švedske. No, Ryanair je ipak odlučio letjeti za Gothenburg. Croatia Airlines je letjela za Stockholm, no za sad neće pokrenuti tu rutu. Isto tako, za sad se ne očekuje pokretanje rute od strane SAS-a, te će putnici i dalje za to odredište iz Zagreba morati letjeti s presjedanjem u nekoj drugoj zračnoj luci.

 

  1. Brisel – pogodak – 45 glasova

Ryanair ima veliku bazu u Briselu, odnosno u Charleroiju koji se nalazi pedesetak kilometara južno od Brisela. Do samog se Brisela autobusom stiže za otprilike sat vožnje. Croatia Airlines leti na briselsku glavnu zračnu luku od koje se do središta grada stiže za desetak minuta vožnje vlakom. Od Brisela je vrlo lako doći do ostalih odredišta u Nizozemskoj ili Francuskoj, te će zasigurno taj let biti vrlo popularan.

 

  1. Tenerife – promašaj – 45 glasova

Ovo je jedno veliko iznenađenje. S 45 glasova, Tenerife su vrlo visoko na potencijalnoj listi odredišta, te očito puno putnika iz Hrvatske želi odletjeti na to otočje. Za sad, ukoliko se želi letjeti tamo, mora se ići iz okolnih zračnih luka.

 

  1. Lisabon – promašaj – 44 glasa

Iako će ove godine TAP Air Portugal početi letjeti za Zagreb, i Zagreb je već dugi niz godina povezan s Lisabonom, očito i dalje postoji velika potreba za letovima do Portugala. No, to nije ni čudno jer je Portugal svakako vrlo zanimljiva država za posjetiti s mnoštvom turističkih atrakcija.

 

Od top 10 odredišta po broju glasova, samo su četiri odredišta pogođena, ostala su, nažalost, promašena.

Od ostalih ponuđenih odredišta, vrlo dobro su prošli i Palma de Mallorca, Atena, Prag, Manchester, dakle mnoga vrlo važna i poznata turistička odredišta.

Ryanair nas je u Zagrebu svakako iznenadio s nekoliko, možemo ih nazvati egzotičnih odredišta poput Podgorice za koju nikad ne bi rekli kako će baš Ryanair letjeti na toj relaciji. Isto tako, iznenadio nas je i s mnogo odredišta u Njemačkoj, te sada Ryanair postaje velika konkurencija mnogim autobusnim prijevoznicima i, naravno, željeznici koji dovoze velik broj naših iseljenika.

Ono što svakako želimo je velika konkurencija, niže cijene i brojna ponuda odredišta iz Zagreba kako ne bi više morali ići u Beč, Budimpeštu i ostale gradove da bi letjeli na izlete ili u posjete.

Rezultati su prikazani na idućem grafikonu:

 

Hoće li Ryanair ponuditi promotivne cijene karata niže od 5 EUR iz Zagreba?

U službenom predstavljanju baze, čelnici Ryanaira su najavili cijene karata od 19,99 EUR, a naši čitatelji koji su popunili anketu, pogodili su cijenu, te se skoro 41 % njih odlučilo za taj iznos. Moramo priznati, dobro poznajete Ryanair. Svakako očekujemo povremene promocije za 9,99 EUR, a možda i nešto niže. No, i tih 19,99 EUR je odlična cijena za sve putnike iz Zagreba, ako uhvate kartu po toj cijeni. Naravno, treba i dalje imati na pameti da je u tu cijenu uključen samo prijevoz i mala ručna prtljaga, veličine ruksaka. Ukoliko želite veću kabinsku prtljagu, morate doplatiti. Nakupi se prilikom rezervacije još poneki euro i cijena karte više nije 19,99 EUR već naraste na 39,99 EUR, ali i dalje je vrlo prihvatljiva. Oko 20 % ispitanika očekuje karte za desetak ili dvadesetak kuna, želimo da im se očekivanja ispune, dok je njih 28,9 % reklo kako nećemo u Zagrebu vidjeti karte za manje od 9,99 EUR. Mali dio, odnosno 3,7 % ispitanika odbija letjeti s Ryanairom.

 

Koji zračni prijevoznik iz Ryanair grupe će letjeti iz Zagreba?

Kad smo čuli vijest kako u Zagreb dolazi Ryanair, u uredništvu Avioradara je nastala rasprava koji će od zračnih prijevoznika iz Ryanair grupacije bazirati zrakoplove u Zagrebu. Moramo priznati kako smo bili vrlo uvjereni u Laudu, što se na kraju i obistinilo. U anketi 65,1 % ispitanika odgovorilo je kako očekuju Ryanair, dok je tek 16,6 % glasalo za Laudu. Buzz i Malta Air su dobili zajedno tek oko 5 % glasova, što znači kako naši ispitanici njih nisu očekivali. No, zanimljiv je broj od 7 % ispitanika koji kažu kako ih to ne zanima. Za pretpostaviti je kako je to zato što ih ili ne zanima putovanje Ryanairom ili ih ne zanima koji prijevoznik će letjeti iz Zagreba, već samo da se putuje.

 

Jeste li ikad letjeli s Ryanairom?

Još jedno zanimljivo pitanje, jesu li ispitanici putovali s Ryanairom, te je pomalo iznenađujućih 67,4 % odgovorilo s “Da”. S novom ponudom letova iz Zagreba svakako možemo očekivati povećanje ovog broja. Bilo bi zanimljivo vidjeti iz kojih su sve odredišta letjeli s tim zračnim prijevoznikom, je li to Zadar, Pula, Rijeka ili neka iz nama susjednih zemalja. To je i dobar znak, jer svi oni koji su putovali s Ryanairom znaju njegova pravila i neće biti velikih iznenađenja prilikom putovanja.

 

Hoćete li letjeli s Ryanairom iz Zagreba?

Ryanair često ne završava na ljestvici najpopularnijih zračnih prijevoznika zbog mnogih ograničenja i pravila, no putnici mu se ipak vraćaju i svake godine imaju sve više putnika. Naravno, ova pandemija je poremetila taj rast, ali svakako možemo očekivati kako će Ryanair i dalje nastaviti rasti. Naši ispitanici, njih 70 %, vrlo su uvjereni kako će letjeti s njim, što samo može značiti vrlo veliku popunjenost u zrakoplovima iz Zagreba, a i traženje karte više. Ako ubrojimo i one koji će možda letjeti s njim, dolazimo do preko 90 % ispitanika koji žele letjeti s Ryanairom. Tek manje od 10 % ispitanika ne želi letjeti s tim prijevoznikom. Taj broj svakako znači ohrabrujuće vijesti za zračnu luku u Zagrebu jer potencijalni putnici samo čekaju mogućnost kad će napokon krenuti negdje putovati.

 

Hoćete li i dalje letjeli s drugim zračnim prijevoznicima iz Zagreba?

Naravno, stiže Ryanair, ali to ne znači kako će on biti jedini zračni prijevoznik u Zagrebu. Svi ostali zračni prijevoznici će i dalje povezivati Zagreb sa svojim odredištima. Odanih putnika ima samo 5 %, što znači kako putnike samo zanima cijena karte, a ne i sami prijevoznik. Tu tezu potvrđuje i 55,1 % ispitanika koji su rekli kako će putovati s a drugim prijevoznicima ako im cijena i red letenja bude odgovarao, dakle putovat će i s Croatiom Airlines ako bude povoljnija od Ryanaira u tom trenutku. Uz to i skoro 40 % njih odgovara s „Naravno“. Dakle, možemo reći neka licitacija počne: tko ponudi niže cijene karata, taj će imati pun zrakoplov.

 

Ukoliko bude Ryanair u Zagreb letio sa zrakoplovom Boeing 737 MAX8-200, hoćete li htjeli letjeti tim zrakoplovom?

Jedno od svakako najzanimljivijih pitanja je vezano uz zrakoplov Boeing 737 MAX. Iako nitko iz Ryanair grupacije još nije počeo letjeti s tim zrakoplovom, možemo u bližoj budućnosti očekivati prve letove. Hoće li Zagreb imati priliku vidjeti ga na nekoj od Ryanairovih letova, preostaje nam samo čekati i vidjeti. U anketi je više od 50 % ispitanika odgovorilo kako će letjeti sa 737 MAX, što znači kako strah od tog zrakoplova polako jenjava i s vremenom će ostati nelagoda samo kod malog broja putnika. U anketi tek 7 % ispitanika odgovara s „Nema šanse“, dakle ne žele nikako letjeti s tim zrakoplovom, dok je neodlučnih, ukoliko zbrojimo odgovore s „Možda“ i „Teško“, oko 17 %. Iako je skoro 20 % ispitanika odgovorilo s „Ne znam o čemu se tu radi“, što znači kako ipak nije do svih putnika dospjela informacija o problemima sa zrakoplovom Boeing 737 MAX, tim osobama moramo reći: Posjetite jedan od članaka i utvrdite gradivo:

Boeing 737 MAX – čeka li taj zrakoplov neizvjesna budućnost?

Boeing 737 MAX se može vratiti u promet

EASA objavila prijedlog mjera za povratak B 737 MAX

Boeing 737 MAX prizemljen!

 

Što mislite, hoće li sad dolazak Ryanaira potaknuti dolazak drugih niskotarifnih prijevoznika u Zagreb?

Sad kad je u Zagreb stigao Ryanair, naravno kako se očekuje i dolazak drugih niskotarifnih prijevoznika. To očekuje 45,5 % ispitanika, a s “Možda” je odgovorilo njih 40,5 % , što možemo reći kako preko 85 % ispitanika očekuje dolazak konkurencije, a to, naravno, znači odličnu situaciju za putnike jer će moći birati više prijevoznika, kombinirati ih, prilagoditi si vremena putovanja te odabrati najnižu cijenu. Tek 10 % ne očekuje dolazak konkurencije.

 

 

Kojeg bi još niskotarifnog zračnog prijevoznika htjeli vidjeti u Zagrebu?

Na pitanje kojeg bi niskotarifnog prijevoznika uz Ryanair željeli vidjeti u Zagrebu, najviše je odgovora pristiglo za Wizz Air, dok je easyJet na drugom mjestu, ali također s dosta glasova. Ta dva prijevoznika očekuje više od tri četvrtine ispitanika. Zanimljivo je kako na trećem mjestu nije Transavia već Volotea, zanimljiv zračni prijevoznik koji spaja sekundarna mjesta, na čemu je izgradio pozamašnu mrežu odredišta. Transavia je tek na četvrtom mjestu sa samo malo manje od 4 % glasova.

 

Zahvaljujemo se našim čitateljima na glasanju u anketi.

 

Odgovori