RAZGOVARALI SMO: Tonći Peović – direktor Aerodroma Brač d.o.o.

Manager, pilot, zrakoplovni stručnjak. Tim riječima bi opisali našeg sugovornika koji je zasigurno poznata osoba u zrakoplovnim krugovima Hrvatske, a i šire.

Tonći Peović, direktor Aerodroma Brač d.o.o. (BWK/LDSB) u razgovoru sa snijegom pokrivenog Brača, otkrio nam je pojedinosti o rekonstrukciji, odnosno produženju USS te one o dosadašnjim postignućima kao i planovima na tom aerodromu.

  • Na aerodromu Brač se radi rekonstrukcija, odnosno produženje uzletno-sletne staze kojom će se dobiti mogućnost slijetanja većih zrakoplova?

 U postupku smo. Moramo još odraditi bojanje, rasvjetu i neke druge stvari tako da očekujem kako će cijeli posao biti gotov do Uskrsa, uključujući i certifikaciju.

Mislim da je ključno reći kako u našem planu upravljanja promjenama stoji da je aerodrom u ono vrijeme napravljen kako bi prilagodio infrastrukturu tipovima zrakoplova koji su bili u floti, pa možemo reći regionalnih prijevoznika koji su letjeli ovdje, a to su uglavnom Croatia Airlines sa ATR 42 te Adria Airways sa DASH 7, a za njih je 1.440 metara USS bilo dostatno. U to je vrijeme Croatia Airlines imao i po 10-12 letova tjedno što iz Zagreba, a što iz nekih drugih odredišta. Međutim, privatizacijom Zlatnog Râta, u međuvremenu je došlo do promjene vlasničke strukture Aerodroma Brač d.o.o. kad je tvrtka došla u većinsko vlasništvo korporacije BlueSun i nije se napravio iskorak u smislu prilagodbe infrastrukture onim tipovima zrakoplovima koji danas operiraju i koji imaju interes letjeti prema Braču. Zajedničkom analizom s većinskim vlasnikom, prošle sam godine ukazao na potrebu produženja staze do onoga što bi bilo prihvatljivo za slijetanje zrakoplova od 80 sjedala, a to su DASH 8 Q400 i ATR 72 serija 200-500-600 kojima nije dostatna staza duljine 1.440 metara bez ograničenja. Tako smo, a nakon promjena u floti Croatia Airlinesa, često imali situacija kad se nije mogla utovarati sva prtljaga pri vršnim temperaturama ljeti kad se pokazalo da staza nije dostatna ni za tu turboprop flotu, a svakako da onda o mlaznim zrakoplovima nismo mogli razgovarati. No, upravo su oni bili preferirani od strane turoperatora koji su željeli letjeti prema Braču jer takav kapacitet mlaznog zrakoplova omogućuje pokrivenost cijele Europe, a što nije moguće s turboprop zrakoplovima.

U tom smo smislu donijeli strateški plan koji definira nužno i žurno produženje staze u okviru gabarita gdje je to moguće, a s ciljem pokrivanja zahtjeva što većeg broja mlaznih zrakoplova kao i ukidanje ograničenja za turboprop zrakoplove. Odlučeno je ići prema jugu što je bilo malo neobično s obzirom da su svi planovi predviđali produljenje staze prema sjeveru. No, budući da na tom dijelu nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi, a što iziskuje dosta vremena, te je i konfiguracija terena bila nepovoljna, riješeno je ići 320 metara prema jugu i ući u kategoriju do 1.800 metara, kategorija IIIC, te ostati na širini 30 metara i zadovoljiti sve ICAO standarde kojima obuhvaćamo paletu mlaznih zrakoplova do kategorije Airbusa A319, odnosno 150 sjedišta, s čime bi uspjeli ostvariti strateški cilj prilagođavanja infrastrukture za te tipove zrakoplova. Naravno, to je zahtijevalo izmještanje prilaznih svjetala, pragova itd., što smo uspjeli usuglasiti ili ćemo usuglasiti tijekom ove godine, a prije dobivanja Europskog certifikata kao i svi ostali aerodromi do kraja 2017.

  • Kakva su postignuća u 2016. godini i koliko ste njima zadovoljni?

Zanimljivo je, kad se pogledaju brojke i statistika, često se dobiva čudna slika pa tako i mi možemo reći da smo ostvarili povećanje od 40% u 2016. u odnosu na 2015. godinu što je veliki broj, ali u apsolutnim brojkama, tu govorimo o povećanju sa 10.000 na 14.500 putnika – male su brojke, ali veliki je postotak.  Moramo istaknuti da imamo puno veće kapacitete u odnosu na sadašnji promet.

U najboljim godinama, aerodrom Brač je imao 34.000 putnika s trendom rasta i da je tada rast bio kao i kod ostalih hrvatskih aerodroma, danas bi bili na cca 80.000 putnika godišnje. Nažalost, zbog neprilagodbe infrastrukture zahtjevima kupaca, došlo je do pada prometa. No, malo drukčijim marketingom s kojim smo započeli prošle godine kao i otvaranjem dodatne linije Croatia Airlinesa iz Zagreba te i otvaranjem linija prema Italiji, uspjeli smo napraviti taj iskorak, a evo, već ove godine, dovođenjem mlaznog zrakoplovstva, vjerujem da ćemo ostati u istom postotku, što znači opet ostvariti nekih 40 % povećanja prometa i doći do brojke od 20-25 tisuća putnika čime bi već iduće godine vlastitim prihodima pokrivali vlastite troškove.

  • Primamo puno upita od naših čitatelja koje zanimaju najave za 2017. godinu. Agencija Balkan Express iz Italije naveliko najavljuje neke linije prema Braču. Imate li konkretne podatke ili su pregovori još u tijeku?

S Balkan Expressom smo prošle godine započeli suradnju kad su i počeli letjeti iz Italije sa zrakoplovom ATR 72 prijevoznika Mistral Air koji je angažiran od tvrtke Poste Italiane. To je zrakoplov koji se može konvertirati i u  cargo i u putnički. Od kraja srpnja do početka rujna su povezivali Brač s dva odredišta u u Italiji, no, ove godine su, kako vidim, počeli prodavati njih pet. Mislim da će ipak prvo malo pričekati kako bi vidjeli napredak prodaje. To nas povećanje raduje, a prijevoznik je već lani izrazio mišljenje kako se radi o dobrom proizvodu s kojim će nastaviti i dalje. U svakom slučaju, takav tip turboprop zrakoplova sa 70 sjedala i malom potrošnjom vrlo je prihvatljiv i očekujem da ćemo već u veljači imati potpisane ugovore s agencijom Balkan Express kad će se i definirati broj odredišta. Siguran sam da neće biti manji od prošlogodišnjeg kada smo bili povezani s Barijem i Napuljom. Očekujem pet odredišta, a hoće li se proširiti razdoblje letenja izvan kolovoza, ne znam. No, u svakom me slučaju raduje što prodaja dobro napreduje.

  • TUIfly dolazi na Brač. Mnoge zanima s kojim tipom zrakoplova dolaze?

TUI korporacija posluje na Braču i jedna od njihovih divizija, kako ih oni zovu, pokazala je snažno zanimanje na što je i njihov management posjetio Brač te zbog vrlo respektabilnih uvjeta, a zbog podkapacitiranosti aerodroma Split, zanimalo ih je postoji li mogućnost izravnog letenja prema srednjedalmatinskim otocima, gdje se prvenstveno misli na Hvar i Brač, a ne preko Splita budući da  Split daje slotove koji TUI-u ne odgovaraju. Tad smo postigli sporazum i pregledali što to u svojoj floti TUI ima: radi se o nekoliko tipova zrakoplova koji će već ove godine moći slijetati na aerodrom Brač i predložili su Embraer 190. Međutim, moram naglasiti da su pregovori između korporacija TUI i Bluesun u tijeku, zbog čega smo održali nekoliko sastanaka od kojih je ključan onaj prije Nove godine u Amsterdamu gdje smo dogovorili zajedničku pripremu infrastrukture aerodroma Brač kako bi mogli primiti one zrakoplove koje TUI preferira i koje smatraju snažnim iskorakom u dovođenju gostiju na srednjedalmatinske otoke, a sve s ciljem boljeg pozicioniranja na tržištu Hrvatske tj. srednje Dalmacije u odnosu na ona izgubljena: Alžir, Tursku, Egipt itd. Povodom tih pregovora koji su intenzivni, mi već sada radimo projektnu dokumentaciju za drugu fazu produženja staze prema sjeveru na ukupno 2.350 metara čime ćemo njihovim zrakoplovima Boeing 737 serija 700 i 800 osigurati nesmetano operiranje prema Braču. Optimističnog sam uvjerenja kako bi ta druga faza mogla biti gotova u lipnju 2018. godine. S njihovim  safety odjelom sve smo obišli i dogovorili. Ovim se stvara partnerski odnos turoperatora (TUI) i hotelskog lanca (Bluesun) koji je ujedno i većinski vlasnik Aerodroma Brač d.o.o..

U tom su smislu ove godine su najavljena dva odredišta: Bruxelles (BRU/EBBR) u Belgiji te Deauville (DOL/LFRG) u Francuskoj i to sa zrakoplovom Embraer 190 sa 112 sjedišta u potpunosti ekonomskoj konfiguraciji. Skidat će se blokade na motorima koje TUI ima na svojim zrakoplovima, ali za aerodrom Brač sa stazom od 1.760 metara je potrebna sva snaga motora. Letovi će započeti početkom svibnja i trajati do kraja listopada, a letjet će se utorcima.

Moram napomenuti da je i Eurowings pokazao zanimanje za dolazak na Brač još ove godine, ali iz razloga što certifikat očekujemo dobiti negdje iza Uskrsa, nisu mogli najaviti letove za ovu sezonu tako da vjerujem da ćemo iduće godine i s njima pregovarati o letovima prema Braču.

Dakle, za nadolazeću sezonu, uz Croatia Airlines, očekujemo TUI, Mistral Air (Balkan Express) i Gruber koji je lani letio sa ČSA turbopropom ATR 72, a za ovu godinu nije isključeno da će dolaziti s tipom zrakoplova Airbus A319.

Uz to, već dugi niz godina pregovaramo s Air Serbiom s čijim sam se direktorom nedavno sastao. I oni imaju interes letjeti prema Braču. Razmatraju to spojiti sa Zadrom i visoko im je na ljestvici prioriteta uspostaviti zračne linije iz Beograda sa ATR 72 serije 500.

  • Nešto za kraj?

Uvijek volim ljudima koji gledaju sa strane ukazati na nešto: Brač je za 70 kilometara kvadratnih veći od Malte. Dakle, govorimo o ogromnom kapacitetu i potencijalu, samo je pitanje koliko će gospodarstvo i lokalna samouprava dopustit rast. A da i ne spominjemo Hvar koji je na 15 minuta od nas.

Nastojimo gostima omogućiti takvu uslugu gdje gost koji dolazi, svoju prtljagu dobiva u svojoj sobi u hotelu, a da je uopće ne preuzima na aerodromu, i gdje gost pri odlasku svoju ukrcajnu propusnicu za zrakoplov dobiva u toj istoj sobi. U suradnji s ostalim subjektima, nastojimo podići razinu usluge u odnosu na ostala odredišta. Mi to možemo jer je naš vlasnik hotelijer, dok su drugi u tom smislu u nešto nepovoljnijem položaju od nas.

Zahvaljujemo se g. Peoviću na razgovoru te njemu i svim djelatnicima aerodroma Brač želimo uspješnu 2017. godinu

FOTO: Anna Hero / BWK

Odgovori