Raste COOPANS udruženje – NAV Portugal uskoro postaje šesti član

COOPANS (Cooperation between Air Navigation Service Providers) je međunarodno partnerstvo pružatelja usluga iz Austrije (Austro Control), Hrvatske (HKZP), Danske (Naviair), Irske (Irish Aviation Authority) i Švedske (LFV) s ciljem operativne uporabe i razvoja zajedničkog sustava za upravljanje zračnim prometom (ATM).

Kroz razdoblje od šest mjeseci NAV Portugal bit će „ATM član-kandidat“, a nakon toga će se dovršiti formalni proces pristupanja COOPANS-u. Za NAV Portugal to nije samo odluka o uvođenju novog ATM sustava, već primarno strateška odluka.

“Strateška odluka o pridruživanju NAV Portugala Udruženju COOPANS pružit će nam bolju poziciju u smislu držanja koraka s tehnološkim i proceduralnim izazovima s kojima se pružatelji usluga susreću preko direktiva, zahtjeva i odluka Jedinstvenog europskog neba, kao i bolju poziciju uslijed snažnog i neočekivanog rasta prometa koji je zadnjih godina zabilježen u FIR-u Lisabon.  Istinski vjerujemo da će NAV Portugal pristupanjem COOPANS-u polučiti vrlo pozitivne rezultate u tehnološkom, operativnom i ekonomskom smislu”, izjavio je Jorge Ponce Leão, predsjednik Uprave NAV Portugala.

“Ponosni smo i čast nam je da je NAV Portugal odlučio postati član COOPANS-a. Naše udruženje postalo je svojevrstan uzor u europskom zrakoplovstvu, cijene nas avioprijevoznici, drugi pružatelji usluga, kao i Europska komisija. Univerzalni nam je cilj proširivati i jačati Udruženje. Vjerujem da je NAV Portugal odličan partner u ispunjavanju tog cilja te se radujem našoj dugoročnoj uspješnoj suradnji”, rekao je Thomas Hoffmann, glavni operativni direktor Austro Controla i predsjednik Odbora Udruženja COOPANS.

Udruženje COOPANS vodeći je primjer europskog industrijskog partnerstva među više pružatelja usluga te dobrog poslovnog odnosa sa svojim dobavljačem ATM sustava. Članovi Udruženja koriste istu verziju softvera u sedam centara kontrole zračnog prometa (ACC) u pet pružatelja usluga. Takvim se pristupom smanjuju troškovi za krajnje korisnike kroz držanje sistemskih troškova niskima, čime se postižu uštede od oko 30% u usporedbi s modelom samostalne nabave.

COOPANS je usklađen sa zahtjevima Jedinstvenog europskog neba te unapređuje usklađivanje europskih ATM sustava.

Foto © Hrvatska kontrola zračne plovidbe – Crocontrol.hr
 

Odgovori