Qantas najbolji – Croatia Airlines među sigurnijima

Među 407 kompanija čija je sigurnost ocijenjena, “zvjezdicama” od 1 do 7, treću godinu za redom najboljim je proglašen australski Qantas Airways.

AirlineRatings.com, jedini svjetski specijalizirani internetski portal koji se bavi ocijenjivanjem sigurnosti u zrakoplovstvu, objavio je “top 20” najsigurnijih zrakoplovnih kompanija i “top 10” najsigurnijih Low cost prijevoznika za 2016. godinu.

Kriteriji po kojima su u AirlineRatings ocijenjivali zrakoplovne kompanije bili su ocjene operativne povijesti, evidencija incidenata tj. broj avionskih nesreća, evidencija o eventualnom kažnjavanju zaposlenika , operativna izvrsnost te certifikat Međunarodne asocijacije za zračni prijevoz.

Iako je čak 148 kompanija ocijenjeno najvećim brojem od 7 zvjezdica, Qantas je proglašen najsigurnijim. Australska kompanija se smatra liderom u razvoju : Future Air Navigation System (FANS ) ; Flight Data Recorder za monitoring zrakoplova a potom i učinkovitosti posade ; sustav automatskog slijetanja koristeći Global Navigation Satellite System kao i precizni prilaz za zaobilaženje oblaka i planinskih zapreka koristeći RNP.

Hrvatski “flag carrier” Croatia Airlines, ocijenjena je sa čak 6 od mogućih 7 zvjezdica te je tako svrstana među najsigurnije.
Osim ocjena sigurnosti, portal se bavi i uslugama i udobnosti u zrakoplovu, kao što su kvaliteta i razmak među sjedalima, ponuda hrane i pića, mogućnosti korištenja audio-vizualne opreme, dopuštene dimenzije i kilaža prtljage, kao i prava putnika . U ovoj kategoriji, Croatia Airlines je dobila 4 od mogućih 7 zvjezdica.

Osim Qantasa, u top 20 su još i (navedeni abecednim redom):

Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airlines, American Airlines, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Finnair, Hawaiian Airlines, Japan Airlines, KLM, Lufthansa, Scandinavian Airline System, Singapore Airlines, Swiss, United Airlines, Virgin Atlantic i Virgin Australia.

Među niskobudžetnim kompanijama, top 10 su :

Aer Lingus, Flybe, HK Express, Jetblue, Jetstar Australia, Thomas Cook, TUI Fly, Virgin America, Volaris and Westjet
Među lošije ocijenjem kompanijama, one sa tri ili manje zvjezdica, nalazi se čak 50 kompanija, a najlošijih , sa tek jednom , je deset prijevoznika i to iz Indonezije, Nepala i Surinama.

Sigurnost neba u 2015.

Prošla je godina bila prilično uznemirujuća u aspektu zrakoplovne sigurnost i obilježena tragičnim nesrećama kao Germanwings i Metrojet udesi.
No prema Aviation-Safety.net podacima, u 2015. zabilježeno je 16 nesreća sa 560 smrtnih slučajeva, što je ispod crnog prosjeka u zadnjih deset godina ( 31 nesreća i 714 smrtno stradalih). Prošle godine je također bio značajan napredak u odnosu 2014. kada je u 21 nesreći poginulo 986 osoba. 
U 2015. godini prevezeno je rekordnih 3,6 milijardi putnika na 34 milijuna letova.
Usporedbe radi , prije 50 godina prevezeno je 141 milijun putnika ( 5 % od današnjeg broja) , ali je udesa bilo neusporedivo više, čak 87 sa 1597 poginulih (285 % više nego u 2015.)

foto : ilustracija AirlineRatings.com ; Wikipedia, Adrian Pingstone  

Odgovori