Qantas će umiroviti svoje zrakoplove Boeing 747

Qantas se pridružuje zračnim prijevoznicima koji su u fazi umirovljenja svoje flote zrakoplova Boeing 747. Mnogi prijevoznici poput Air Francea, Uniteda, Delte i drugih već su umirovili svoje „Jumbo Jetove“, a ostali koji ih imaju u svojim flotama pomalo razmišljaju o zrakoplovima kojima će ih zamijeniti.

Qantas si je zadao rok do kraja 2020. godine za umirovljenje svojih Boeinga 747. Kao zamjenu za te zrakoplove naručili su dodatnih šest zrakoplova Boeing 787-9 (Dreamliner). Sa tom dodatnom narudžbom, Qantas će imati 14 Dreamlinera u svojoj floti do kraja 2020. godine. Dolazak novih zrakoplova u flotu ubrzat će umirovljenje zadnjih 6 zrakoplova Boeing 747, zrakoplova od koji je prvi došao u Qantasovu flotu 1971. godine. Od tada, Qantas je imao skoro sve inačice tog zrakoplova.

Predsjednik uprave Qantasa, Alan Joyce, rekao je:

„Ovo je kraj jedne ere i početak druge. Jumbo Jet je bio okosnica Qantasove flote više od 40 godina i imali smo skoro sve tipove tog zrakoplova. Umirovljenje Jumba će se poklopiti sa stogodišnjicom naše tvrtke. Svaka nova inačica Boeinga 747 dolaskom u našu flotu omogućila nam je letjeti dalje i poboljšati našu uslugu. Dreamlineri rade to isto. 787 ima bolju ekonomičnost i veći dolet te nam je omogućio otvoriti neke nove rute poput Perth – London (link). S velikom flotom Dreamlinera gledat ćemo na nove mogućnosti za otvaranje novih odredišta u Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Južnoj Africi i Europi. Do kraja 2020. godine ćemo umiroviti 747, dovršiti obnovu putničke kabine zrakoplova Airbus A380 i dočekati našeg četrnaestog Dreamlinera. Ovo će biti veliki napredak u usluzi prema našim putnicima i kreirat će nove mogućnosti za naše zaposlenike“.

Unutrašnjost dodatno naručenih Dreamlinera bit će istovjetna onima koje već imaju u svojoj floti. Qantasovi Dreamlineri će imati manji kapacitet u odnosu na Boeing 747 (236 sjedala u Dreamlineru u odnosu na 364 sjedala u Boeingu 747), no bit će veći fokus na Business i Economy plus razred. Smanjeni troškovi održavanja, potrošnja goriva manja za 20%, efikasnije planiranje ruta i manja ograničenja po pitanju količine tereta na dužim rutama poništit će manjak sjedala u odnosu na 747.

Do danas, Qantas je preuzeo četiri zrakoplova Boeing 787-9, dok će se iduća četiri pridružiti floti do kraja 2018. godine. Šest dodatno naručenih zrakoplova će se floti pridružiti u razdoblju između kraja 2019. i kraja 2020. godine. Trenutačno u svojoj floti ima deset zrakoplova Boeing 747-400 od kojih će prvi krenuti u zasluženu mirovinu već tijekom srpnja ove godine,l dok će ostali napustiti flotu do kraja 2020. godine. Najmlađi 747 u floti isporučen je 2003. godine te će u vrijeme umirovljena biti star 17 godina.

Qantas će investirati u dodatan simulator leta za zrakoplov Boeing 787 kako bi svojim pilotima omogućio bolje uvjete uvježbavanja za upravljanje novim zrakoplovom.

Foto: Qantas

 

Odgovori