Prvi Boeing 787 Dreamliner sletio na Antarktiku

Norse Atlantic Airways je upisan u povijest kao prvi zračni prijevoznik koji je s Beoingom 787 Dreamlinerom sletio na Antarktiku. Zrakoplov ima registraciju LN-FNC i nosi ime „Everglades”.

Norse Atlantic Airways je bio odabran kao prijevoznik od strane Aircontacta i Norwegian Polar Institutea. Cilj ove misije je prevesti znanstvenike i opremu za istraživanje u Troll istraživačku postaju koja se nalazi na području Queen Maud Land na Antraktici.

Na letu je bilo 45 putnika, uključujući znanstvenike iz Norwegian Polar Institutea i ostalih država koji imaju krajnja odredišta u raznim istraživačkim postajama na Antarktici. U zrakoplovu se nalazilo i 12 tona istraživačke opreme koja je krucijalna za istraživanje Antarktike.

Polazišna točka je bio Oslo odakle je let N0787 poletio 13. 11. 2023. Prva i jedina stanica je bio Cape Town u Južnoj Africi gdje je napravljena stanka od 40 sati. Zrakoplov je na Troll Airfield sletio u srijedu u 2:01 po lokalnom vremenu.

Zanimljivo je kako na Antarktici ne postoji asfaltna, odnosno betonska uzletno-sletna staza, već zrakoplovi slijeću na tzv. „blue ice runway”, dakle, slijeću na led. Uzletno-sletna staza na Troll Airfieldu je dugačka 3.000 metara i široka 60 metara.

Norwegian Polar Institute se ne nalazi uz Troll Airfield, već oko 235 kilometara dalje u smjeru obale.

 

Odgovori