Propao britanski regionalni prijevoznik Flybe

Britanski regionalni zrakoplovni prijevoznik Flybe (BE/BEE) prekinuo je sav promet u četvrtak, 5. ožujka. Bio je to najveći regionalni prijevoznik u Velikoj Britaniji, ali i u cijeloj Europi. Partnerske regionalne zrakoplovne tvrtke Blue Islands (SI/BCI) i Stobart Air (RE/STK) nastavile su promet na svojim linijima. Škotski regionalni zrakoplovik prijevoznik Loganair (LM/LOG) prekinuo je partnersku suradnju s Flybe još 2017. godine. 

Flybe osnovan je 1979. godine pod imenom Jersey European Airways (JY/JEA) spajanjem dvaju malih regionalnih prijevoznika: Intra Airways s otoka Jersey i Express Air Sevices iz Bournemoutha. Glavna operativna baza bila je na zračnoj luci Exeter na jugozapadu zemlje. Promjenili su ime 2000. godine u British European (BE/BEE), a dvije godine kasnije u sadašnje ime. Letjeli su od 2011. godine i na skandinavskom tržištu kao finski regionalni zrakoplovni prijevoznik Flybe Nordic (FC/FCM), ali osvajanje skandinavskog tržišta propalo je već ranije.  

U trenutku propadanja, u floti je bilo 63 zrakoplova, odnosno 54 Bombradiera Q400 i 9 Embraera ERJ-175. Najviše je bilo zrakoplova Bombardier Q400 u Europi. Ranije su korišteni i zrakoplovi Embraer ERJ-195, Embraer ERJ-145, British Aerospace BAe-146, Canadair CRJ-200 i ATR-72.  

FlyBe nije imao najavljenih linija prema Hrvatskoj za ovu godinu. Ali ranijih godina letjeli su na nekoliko sezonskih linija i to za Dubrovnik, Split i Zadar iz Londona (zračne luke Southend), Birminghama, Exetera, Nowricha i Southamptona

Foto © Avioradar – Jan Kotek

Pročitajte još:

 

Odgovori