Priznanje za Croatia Airlines

 

Croatia Airlines prvi avioprijevoznik u svijetu koji je dobitnik Bijele zastave za doprinos zaštiti i očuvanju čistoće vodenih površina

Zagreb, 12. studeni 2015. – Croatia Airlinesu danas je u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb svečano dodijeljena Bijela zastava, međunarodno priznanje Svjetske udruge za očuvanje i zaštitu mora, rijeka i jezera (GUWAA). Hrvatski nacionalni avioprijevoznik i član udruge Star Alliance prvi je avioprijevoznik u svijetu koji je dobio ovo priznanje za očuvanje čistoće vodenih površina te višegodišnju ekološku osviještenost u svim segmentima poslovanja.

 Bijela zastava ekološki je simbol čistih vodenih površina – mora, rijeka i jezera, a dodjeljuje se tvrtkama i organizacijama koje su ostvarile izniman angažman u njihovoj zaštiti i očuvanju, uz istovremeni doprinos osvještavanju građana o globalnom problemu zagađenosti morskoga dna. Neki su od kriterija za dodjelu Bijele zastave: uspostavljanje najprihvatljivijih ekoloških metoda čišćenja podmorja, organizacija resursa za reciklažu i pravilno upravljanje prikupljenim otpadom, dijeljenje iskustva s drugim ekološkim organizacijama, educiranje i osvješćivanje stanovništva te kontinuirano održavanje vodenih površina.

 Croatia Airlines u projekt Bijela zastava uključio se čišćenjem morskoga dna na području plaže Žaborić kraj Šibenika, koje su ovog ljeta obavili profesionalni ronioci Svjetske udruge za očuvanje i zaštitu mora, rijeka i jezera. Istodobno, na videosustavima u zrakoplovima Croatia Airlinesa počeo se prikazivati promotivni film Bijela zastava kako bi se u javnosti što više proširila svijest o ovome hvalevrijednom projektu.

 Na svečanosti dodjele Bijele zastave Croatia Airlinesu prisutnima su se obratili Krešimir Kučko, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa, i Doris Pinčić Rogoznica, ambasadorica Svjetske udruge za očuvanje i zaštitu mora, rijeka i jezera, organizacije koja je sa Zakladom princa Alberta II. pokrenula projekt Bijele zastave.

 -Veliko mi je zadovoljstvo što podržavamo i promoviramo ovaj ekološki projekt. Croatia Airlines već 25 godina neprestano ulaže u zaštitu i očuvanje ekološkog sustava promocijom ekološki osviještenog djelovanja, kao i implementiranjem mnogih tehničkih i tehnoloških poboljšanja u poslovanje. Sretan sam što pridonosimo očuvanju naših prirodnih ljepota za buduće generacije te zbog toga osobito ponosan što smo od danas nositelji Bijele zastave – rekao je Krešimir Kučko, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa.

 Osim što prikazivanjem promotivnih filmova u zrakoplovima promiče zaštitu hrvatskih prirodnih ljepota, naša tvrtka kontinuirano podiže ljestvicu ekološki prihvatljivog poslovanja. Croatia Airlines i prije ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju bio je obvezan sudjelovati u sustavu monitoringa i prijavljivanja emisija CO2, a zbog izvrsnosti sustava, koji je samostalno razvio, postao je i oglednim primjerom na razini Europske unije, stoji u priopćenju Croatia Airlines-a.

JESTE LI ZNALI?

Unatoč uvriježenom mišljenju, zrakoplovi zagađuju okoliš manje od automobila. Primjera radi, mlazni zrakoplov Croatia Airlinesa Airbus 320 na relaciji Zagreb-Split emitira oko 36 kilograma CO2 po putniku, a popunjeni turboelisni Dash 8-Q400 još i manje, odnosno oko 30 kilograma CO2 po putniku.

Znate li koliko CO2 emitira prosječno osobno vozilo s jednim putnikom na istoj ovoj relaciji? Više od 46 kilograma, odnosno oko 10 kilograma više od Airbusa i preko 16 kilograma više od zrakoplova Q400 po putniku.

 

Odgovori