Priopćenje za javnost SKOZ-a


 S ciljem točnog i potpunog informiranja javnosti, a povodom otkazanog leta Croatia Airlinesa, OU435  TXL-DBV, od 05. srpnja 2015, a do kojeg je došlo jer su članovi kabinske posade prijavili „unfit for flight“ , u cijelosti prenosimo Priopćenje za javnost Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova RH :

„Potaknuti nedavnim događajem na letu Croatia Airlines-a iz Dubrovnika za Berlin i novinskim napisima na tu temu, kao strukovni sindikat osjećamo potrebu objasniti javnosti značenje izraza “Fit for flight“ .

Osnovna uloga i zadaća kabinskog osoblja zrakoplova je briga o sigurnosti i zdravlju putnika zrakoplova u specifičnim uvjetima leta. To , između ostalog, znači osigurati pravovremenu i nesmetanu evakuaciju putnika u slučaju da je to potrebno, za što je potrebna visoka fizička i mentalna spremnost na svim razinama (znanje, iskustvo, sposobnost…).

Da bi se taj cilj postigao potrebno je svakodnevno na radnom mjestu biti fizički i psihički spreman izvršiti i najteže zadaće (od komercijalnih usluga servisa i prodaje na zrakoplovu, do gašenja požara ili reanimacije umiruće osobe).

Godišnja produženja letačke dozvole garancija su općeg dobrog zdravlja osobe koja je vlasnik dozvole, kao i njenog znanja i poznavanja procedura, opreme i sistema zrakoplova u kojem radi.

Na briefinzima (dogovorima) posade prije svakog leta ponavljaju se i provjeravaju pojedinačne kompetencije i radna sposobnost svakog člana posade (jesmo li „fit for flight).

Što znači biti „fit for flight“?

To znači potpuno prilagoditi stil života specifičnim uvjetima radnog mjesta člana (kabinske) posade.

Osim što mora voditi brigu o svom zdravstvenom stanju, svaki član kabinske posade treba uvijek:

·        pravilno koristiti propisano vrijeme odmora

·        prilagoditi prehranu i fizičku aktivnost

·        biti pravovremeno upoznat sa svim promjenama procedura, zakona i radnih dužnosti

·        biti spreman na stalne promjene svog  plana i rasporeda dužnosti

·        biti spreman i voljan pomoći drugima

·        biti spreman raditi u višednevnim smjenama, noću, u neredovitim ciklusima

·        biti pripravan na moguća kašnjenja, neredovitu prehranu i  spavanje itd…

Da bi se to postiglo potrebno je unaprijed planirati slobodno vrijeme, navike, želje, mogućnosti i biti spreman da se ti planovi  neće uvijek ostvariti. Samo osobe koje dobro upravljaju osobnim stresom, razumiju  prioritete i vole svoj posao, razumiju što znači biti „fit for flight“ i koliko je važno prepoznati kod sebe ili kod drugih kada to nisu.

Ukoliko se za vrijeme leta ili neposredno prije njega, iznenada  i iz bilo kojeg razloga, promjeni fizička ili psihička sposobnost člana kabinske posade da odgovorno i kvalitetno obavi sve svoje radne zadatke, taj član kabinske posade DUŽAN JE o tome obavijestiti svoje nadređene (pursera i kapetana) i Operativni centar, koji će ga otpustiti s dužnosti i zamijeniti novim članom posade.

Upravo ovo, posljednje navedeno, dogodilo se na nedavnom letu za Berlin. Kolegice koje su treći dan svoje radne dužnosti, a nakon odrađenih deset sati tog dana i trećeg leta u istom danu, doživjele izrazito neugodnu turbulenciju, učinile su ono što su DUŽNE učiniti u takvoj situaciji. Prijavile su “unfit for flight“. Nažalost neki novinari u svojim tekstovima su implicirali drugačije i time doveli u opasnost ugled našeg zanimanja ali i kompanije.

Ovim putem, u ime Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova, želimo uputiti ispriku putnicima koji su zbog poštivanja naših radnih dužnosti dovedeni u neugodnu situaciju. Također molimo novinare koji izvještavaju javnost da se suzdrže od senzacionalističkih naslova i poštuju prvenstveno načela svoje, a potom i drugih struka.“

 

 

Odgovori