[Propali razgovori između sindikata i uprave Croatia Airlines

Redakcija Avioradara je zaprimila priopćenje za javnost Croatia Airlinesa te Samostalni hrvatski sindikata zaposlenika u zrakoplovstvu :

“Prijeteća poruka direktora Croatia Airlinesa zaposlenicima i pravno mišljenje o istoj” 
“Najavljen štrajk u Croatia Airlinesu”

CROATIA AIRLINES:

“Sindikat ORCA još jednom odbio ponudu Croatia Airlinesa za povratak u kolektivne pregovore i ustraje u provođenju štrajka”

 

Zagreb, 5. srpnja 2018. –  “Sindikat ORCA još je jednom odbio ponudu Croatia Airlinesa za povratak u kolektivne pregovore i na današnji je sastanak s Upravom tvrtke došao s isključivom namjerom da se utvrdi protokol o provođenju najavljenog štrajka s početkom u ponedjeljak, 9. srpnja.  Na sastanku su bili i predstavnici sindikata SHS ZUZ (Samostalni hrvatski sindikata zaposlenika u zrakoplovstvu), koji su izrazili spremnost za nastavak kolektivnih pregovora.

I ovom prigodom kompanija izražava žaljenje zbog ustrajnosti sindikata ORCA u provođenju štrajka u jeku turističke sezone, odnosno u razdoblju u kojem kompanija ostvaruje najveći dio prihoda koji su važni za financijsku stabilnost tvrtke i održivost poslovanja u preostalom dijelu godine. 

U skladu s odgovornošću za poslovanje kompanije i procjenom svih štetnih posljedica koje će štrajk nesumnjivo uzrokovati kompaniji, a osobito putnicima, Uprava tvrtke jučer je donijela nužne mjere kako bi se negativne posljedice štrajka na ukupno poslovanje svele na najmanju moguću mjeru, te je i dalje ustrajna u njihovom provođenju.

Pritom treba naglasiti kako nije riječ ni o kakvim „nezakonskim mjerama s ciljem onemogućavanja provođenja štrajka“ jer je Uprava tvrtke obavijestila sve zaposlenike tvrtke, pa tako i članove svih sindikata, o tome da je ustavno pravo radnika na štrajk, zbog čega nitko ne može i neće biti doveden u nepovoljniji položaj, kao što nitko ne može biti prisiljen na sudjelovanje u štrajku, te da je odluka o štrajku osobna odluka svakoga radnika.

Međutim, za kompaniju briga o putnicima jest i treba biti na prvom mjestu, a posebno o onima koji su odavno kupili karte za planirane letove i čija prava u ovim okolnostima moramo zaštititi.

Osim toga, u kompaniji je već najavljena mogućnost provođenja nužnih mjera za saniranje posljedica štrajka, ako do njega dođe, te sukladno tome odbacuje tvrdnje da je riječ o bilo kakvim „prijetnjama i pritiscima“.

Odluka o provođenju nužnih mjera opravdana je mjera poslodavca, koji ima pravo, ali i obvezu samostalno određivati pravila organizacije rada u kriznim uvjetima. Tako su navedene mjere poduzete za pripremu i organizaciju poslovnih aktivnosti tijekom štrajka, a prije svega na zbrinjavanju putnika i održavanju prometa u skladu s arbitražnim pravilima. Putnici su najveća odgovornost Croatia Airlinesa i stoga je kompanija prioritet dala putnicima koji svoje godišnje odmore počinju na njezinim letovima, a ne godišnjim odmorima svojih zaposlenika, osobito za vrijeme štrajka.

Pritom treba naglasiti da će se navedene mjere odnositi i na gotovo polovicu zaposlenika tvrtke, koji nisu članovi ORCE i koji će svojim angažmanom podnijeti veliki teret cjelokupnog opsega posla u vrijeme štrajka.” . – izjavili su u tvrtci.

PRIOPĆENJE SHSZUZ:

 

Povodom štrajka sindikata ORCA u Croatia Airlines, koji bi trebao započeti u ponedjeljak 09.07.2018. godine, želimo  obavijestiti hrvatsku javnost da trenutno najbrojniji sindikat u Croatia Airlines Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ) taj štrajk NE PODRŽAVA, što je u anketi potvrdilo 100% članstva.

Razlozi takvog stava sindikata SHSZUZ proizlaze iz činjenice da bi taj štrajk u Croatia Airlines mogao prouzročiti štetu od koje se Društvo (kompanija) neće moći oporaviti i koji bi mogao značiti njen kraj.

Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu podržava svaku borbu za unapređenje prava radnika i sve oblike akcija koje će tome doprinjeti, te koje će skrenuti pažnju na problematiku stanja u društvu pa tako i stanju u Croatia Airlines. No, ne možemo podržati akcije koje mogu ugroziti opstojnost kompanije.

Obzirom da je sindikat ORCA za potpisivanje Kolektivnog ugovora i odustajanje od štrajka postavio nerealne zahtjeve, sumnjamo u potpunu informiranost članova tog sindikata te dovodimo u pitanje razloge za pokretanje štrajka navedene u njegovoj najavi.

Kao najvećeg, no ne i jedinog krivca za nastalu situaciju u Croatia Airlines SHSZUZ drži odgovornom Vladu Republike Hrvatske, koja i nakon višekratnih  obećanja nije imenovala Upravu u punom mandatu. 

Pozivamo predsjednika Vlade Republike Hrvatske g. Andreja Plenkovića da nas hitno primi na razgovor s ciljem da se hitno imenuje Uprava koja će konačno imati autonomiju pri donošenju odluka i koja će snositi odgovornost za poslovanje Croatia Airlines.

Značaj Croatia Airlines, kao desetog najvećeg izvoznika u državi je ogroman za gospodarstvo Republike Hrvatske, kako za cjelokupnu turističku djelatnost tako i za sve povezane industrije.  Mišljenja smo da  hrvatska javnost mora znati koje su posljedice nepromišljenih odluka koje se (ne) donose u vezi našeg jedinog zračnog prijevoznika. – stoji u priopćenju koje potpisuje Tomislav Rajković, predsjednik SHSZUZ

Foto © Avioradar

Odgovori