Prije 60 godina započela je nova era u načinu prijelaza Atlantskog oceana

Prvim transatlanstkim komercijalnim letom na mlaznom zrakoplovu nepovratno je promijenjen način putovanja preko Atlantskog oceana.

4. listopada 1958. godine započela je nova era putovanja mlaznim zrakoplovima čime se putovanje preko oceana upola skratilo.

BOAC ili British Overseas Airways corporation, preteča današnjeg British Airwaysa, zrakoplovom De Havilland DH-106 Comet započela je s letovima preko Atlantika povezujući London i New York.

Prvi let Cometa na liniji London – New York / New York – London bio je, nazovimo, PR pobjeda BOAC-a koji se je borio s Pan Americanom za prvi let mlaznim zrakoplovom preko Atlantika.

Američka zrakoplovna tvrtka imala je namjeru pokrenuti liniju sa zrakoplovom Boeing 707, ali BOAC ih je pretekao u tom naumu započevši s linijom 3 tjedna ranije.

Dva Cometa su poletjela taj dan, jedan iz New Yorka, drugi iz Londona. Zrakoplovu iz Londona trebalo je 10 sati do New Yorka, ali sa slijetanjem kako bi se napunio gorivom. Comet iz New Yorka je imao jak leđni vjetar i došao je do Londona za rekordnih 6 sati i 11 minuta

Sa tek dva leta dnevno u 60 godina, promet se drastično povećao na nevjerojatnih 3.000 letova dnevno preko Atlantskog oceana.

 

Foto © Wiki

 

 

Odgovori