Presjek 2018. godine za Zračnu luku Rijeka

Zračna luka Rijeka 2018. godinu obilježava kao godinu u kojoj je oborila sve povijesne rekorde, ostvarivši ukupan promet od 183.606 putnika (dosadašnji rekord iz 2006.g. bio 169.250 putnika), 4.655.866 t tereta, te 5.460 operacija. Poseban dan za Zračnu luku Rijeka bio je 11.10.2018. kada je svečano dočekan rekordni 170.000-ti putnik. Jubilarna putnica bila je Perčinić Marija s otoka Raba, a zabilježena je na redovitom međunarodnom letu kompanije Eurowings EW2963 Rijeka-Stuttgart.

Osim obaranja cjelogodišnjeg rekorda prometa u svim segmentima, Zračna luka Rijeka ostvarila je i rekordan promet putnika na razini svakog pojedinog mjeseca 2018. godine, a po prvi put u povijesti je u 2 uzastopna mjeseca (srpnju i kolovozu) prevezeno preko 40.000 putnika mjesečno. Ovako značajan rast putničkog prometa, između ostalog, rezultat je brojnih aktivnosti, napora, ali i financijskih sredstava koje su Uprava Zračne luke Rijeka, u suradnji sa Primorsko-goranskom županijom, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvom turizma, HTZ i TZ Kvarnera, uložili u uvođenje novih zračnih linija, kao i produljenje perioda operacija postojećih.

Sukladno navedenim rekordnim rezultatima rasta prometa Zračna luka Rijeka bilježi i rekordne financijske rezultate. U 2018.g. ostvaren je ukupan prihod od gotovo 29 milijuna kuna što je rast od gotovo 50% u odnosu na 2017.g., sa rekordnom dobiti od gotovo 2,3 milijuna kuna. Uz rast prometa i prihoda podrazumijeva se i rast zaposlenih, kojih je na vrhuncu sezone u 2018.g. bilo gotovo 100, a prvi put u povijesti je Zračna luka Rijeka zadržala i 50% novozaposlenih sezonskih radnika preko zime kako bi ih se sačuvalo za iduću sezonu u kojoj se očekuje još minimalno 10%-tno povećanje prometa.

Što se tiče infrastrukturnih i ostalih ulaganja, u 2018.g. Zračna luka Rijeka je iz vlastitih sredstava (preko 6 milijuna kuna), te kapitalnih pomoći Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (12 milijuna kuna) i Primorsko-goranske županije (0,5 milijuna kuna) nabavila nužnu opremu za povećanje sigurnosnih i prometnih standarda, kao i povećanje vatrogasne kategorije aerodroma, izgrađen je semafor na raskrižju prometnica DC-103 i DC-102, a u tijeku je i rekonstrukcija zgrade putničkog terminala koja obuhvaća postavljanje nove stolarije i fasade, čime će biti dovršena i posljednja faza rekonstrukcije zgrade započet još 2012.g. od kada su značajna sredstva uložena u uređenje čitavog interijera zgrade.

U posljednjih 7 godina u infrastrukturni razvoj Zračne luke Rijeka uloženo je preko 35 milijuna kuna kapitalnih pomoći od čega je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uložilo 90%, a Primorsko-goranska županija 10%. Nakon rekordne sezone i ostvarenja rasta prometa od gotovo 30% u odnosu na prošlu godinu, što predstavlja najveći postotni porast prometa od svih zračnih luka u Hrvatskoj, Zračna luka Rijeka za iduću sezonu ima potvrđena i 3 nova avioprijevoznika: TUI, Volotea i Lufthansa, koji će letjeti na 3 nove destinacije: London Gatwick, Manchester i Marseille. Stoga se može zaključiti da će 2019.g. bilježiti nove rekorde za Zračnu luku Rijeka, ali 2018.g. će definitivno ostati zabilježena kao jedna od najuspješnijih u povijesti Zračne luke Rijeka!

Pročitajte još:

Foto © Vedrana Čubranić (RJK/2018)

 

Odgovori