PREDSTAVLJAMO: Helikopter Guimbal Cabri G2

Helikopter Guimbal Cabri G2 privukao je našu pažnju prilikom njegova dolaska u Split

Zanimljive fotografije našeg kolege spottera Eddija sa Zračne luke Split od 20. rujna ove godine prilika su za par redaka o zanimljivom helikopteru koji je rijedak gost na našim prostorima.

Konstruktor Bruno Guimbal radio je dugo godina u sklopu Eurocoptera (današnji Airbus helicopters) u Marignane kod Marseille, Francuska Azurna obala, mjesto turizma ali i visoke tehnologije.

Jedan od zanimljivih poslova kojim se je Bruno bavio, bio je razvoj SPHERIFLEX glave za glavni rotor helikoptera, čiji je razvoj započet sredinom 80-tih godina. Te je danas u različitim inačicama prisutan na paleti helikoptera od EC120 pa sve do NH90, u kojima Airbus helicopters ima udjela. Prilikom patentiranja dizajna prava na poletne težine ispod 1720 kg MTOW pripala su Mr. Guimbal-u osobno te je to bila solidna osnova za razvoj Cabri G2.

Cabri G2 je privukao pažnju stručne javnosti postavljanjem svjetskog rekorda u svojoj klasi 1996. od strane prototipa koji je prvi put poletio 1992. sredinom 2000. osnovana je tvrtka Helicopteres Guimbal da bi certifikacija tipa uslijedila tijekom 2007/8. od strane DGAC (Francuska CAA) te EASA te je sve skupa rezultiralo završnim dokumentom iz 2009. koji propisuje školovanje pilota na tipu. Više informacija 

Školovanje na helikopteru je oduvijek bilo skup sport, tako da je isto tijekom vremena počelo predstavljati problem, poglavito za civilne potrebe. Jedna od opcija je bilo školovanje na tipu helikoptera dvosjeda, koji nije bio za to konstruiran ali je imao jedan dobar argument a to je razmjerno niska cijena sata, ipak cijena je nosila i danak u sigurnosti operacija.

Kako Cabri G2 stoji na tom području najbolje govori podatak da na predmetnom tipu nije bilo do sada poginulih pilota ni putnika. Incidenata je naravno bilo, jer se tip pretežno koristi za školovanje ali su na sreću piloti odšetali sami sa mjesta nesreće. Detaljnije informacije.

Cabri G2 je u ovih 10 godina isporučen u više od 200 primjeraka te je certificiran globalno od Novog Zelanda do USA i Kanade, gdje na velika vrata ulazi na tržište trenaže pilota. Zanimljivost je da je Cabri G2 osnovni trenažer za Poljsku vojsku, gdje kadeti prelaze nakon G2 osnovne obuke na SW-4 (AW-009). Ovaj zanimljivi stroj ima i certificiranu opciju za emerg. floats te kuku za terete, koja se koristi naprimjer u NZ za transport u lovištima. Komercijalna cijena najma sata kreće se oko 400-450 eura bez poreza, dok je cijena fiksnog troška plovidbenosti i osiguranja na godišnjoj razini oko 11.300 eura. Zanimljivost tipa je da su sve ključne komponente na režimu “on condition” a samo dvije značajne su pogonski motor sa resursom od 2200 h te gumeni umetak za rezervoar (bladder) na 15 godina kalendara.

Piše: Đani Bodlović

Foto: Eddy Meštrović (SPU/20.09.2017)

 

 

Odgovori