PREDSTAVLJAMO: Czech International Air Fest CIAF 2017

Zračna luka Hradec Králové bila je domaćin tradicionalnog 24. zrakoplovnog festivala

Iako vrijeme u petak 1. rujna uopće nije obećavalo dobar provod za posjetitelje na ovoj tradicionalnoj zrakoplovonom festivalu, ipak na kraju vikend na Zračnoj luci Hradec Králové u centralnoj Češkoj bio je uspješan a čak i pošteđen od kiše. Tradicionalni 24. Czech International Air Fest CIAF 2017 održao se je u subotu i nedjelju 2. i 3. rujna 2017. godine, na kojemu bio prisutan i reporter Avioradara.

U letačkom programu na nebu je bilo moguće vidjeti zrakoplov Saab JAS-39C Gripen Zračnih snaga Češke Republike s akrobacijama kapetana Iva Kardoša, privatni zrakoplov MiG-15UTI s pilotom Romanom Svobodom, zrakoplov Suchoi Su-27P Ukrajinskih zračnih snaga i poljski trenažni zrakoplov PZL TS-11 Iskra. Među akrobatskim grupama već tradicionalno su se prezentirali “Baltic Bees” iz Latvije sa svojim zrakoplovima Let L-39 Albatros, domaći češki “Czech Flying Bulls Aerobatics Team” sa zrakoplovima XtremeAir XA42, slovački “Očovskí Bačovia” na jedrilicama Let L-23 Blanik i premijerno “3AT3 Formation Flying Team” iz Poljske. U samostalnoj zrakoplovnoj akrobaciji su pokazali svoje umijeće piloti Marek Hyka iz Češke i Péter Besenyei iz Mađarske. U povijest do ratnih vremena sa svojim interesantnim nastupom odvela je posjetitelje grupa “Létající cirkus” iz Češke. Ljubitelji helikoptera su također došli na svoje za vrijeme letenja helikoptera tipa Mil Mi-35, Mil Mi-2, MD-500 i Aguste A109 Belgijskih ratnih zračnih snaga.

Program je bio oba dana vrlo sličan, samo što su posjetitelji u subotu mogli vidjeti dva puta samostalni nastup JAS-39C Gripena i Suchoja Su-27, dok je nedjeljni program bio obogaćen za zajednički let zrakoplova MiG-15 i TS-11 Iskra i statičkim displejom trenažne vezije mlaznog zrakoplova Let L-39C Albatros iz Centra zrakoplovne obuke iz Pardubica (CLV). Statici na zračnoj lici dominirao je veliki transportni zrakoplov Ilyushin IL-76MD Ukrajinskog ratnog zrakoplovstva, koji je pratio dvojicu zrakoplova Suchoi Su-27. Dalje su gledatelji mogli na zračnoj luci pregledati dvosjednu verziju zrakoplova Suchoi Su-27UB, i spomenute zrakoplove MiG-15UTI, JAS-39C Gripen, L-39C Albatros i TS-11 Iskra, koji su nastupili i u letačkom programu. Potvrđena su bila također dva zrakoplova Eurofighter Typhoon iz Velike Britanije, ali nakon nezgode u petak 1. rujna na zračnoj luci u Pardubicama, gdje je jedan od zrakoplova imao problem sa slijetanjem, prisutnost Zračnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva je bila otkazana. Ovogodišnji program CIAFa ocjenjujem pozitivno uključujući i veliku ulogu svih nastupa u programu, zahvaljujući kojima su gledatelji imali interesantan program.

Foto Galerija CIAF 2017:

[widgetkit id=”43″ name=”CIAF2017″]

Foto: Dominik Spodniak (LKHK/09.2017)

Odgovori