Posjetili smo: Aeroklub Zabok

Jedan od najmlađih aeroklubova u Hrvatskoj koji djeluje na najmlađem aerodromu u Hrvatskoj, profilirao se kao centar za sportsko rekreativno letenje u Zagorju i okolici Zagreba.

Krapinsko-zagorski aerodrom

Aeroklub Zabok djeluje na najmlađem zračnom pristaništu u Hrvatskoj, na Krapinsko-zagorskom aerodromu u Gubaševom u Zaboku. Aerodrom se nalazi 3 km zapadno od grada Zaboka. Manevarska površina aerodroma je travnata, koja se održava košenjem, valjanjem i ravnanjem. ICAO kod aerodroma je LDZK.

Uzletno-sletna staza:

Položaj istaknut u zemljopisnim koordinatama: ARP N 46º 00′ 45 98″ i E 015º 51′ 36 46″

Smjer piste: 17-35

Duljina: 799 m

Širina: 30 m

Nagib: nema

Vrsta površine: travnata

Tip uzletno-sletne staze: neinstrumentalna kategorije 1 A 

Uz Aeroklub Zabok, na Krapinsko-zagorskom aerodromu djeluje još jedan aeroklub usmjeren na jedriličarstvo, balonaški klub i klub aviomodelara.

Aktivnosti kluba

Najvažnija aktivnost kluba od ove jeseni je školovanje za sportsko rekreativne pilote zrakoplova klase I (mikrolaki zrakoplovi). Prvi tečaj kreće već u siječnju 2018., a u planu je i otvaranje dodatnih tečajeva. Tečaj uključuje teorijsku i praktičnu obuku na vlastitom zrakoplovu aerokluba, Eurofly Firefox.

Iako klub broji svega 10 članova, Aeroklub Zabok je preuzeo važnu ulogu u razvijanju sportskog zrakoplovstva na području Krapinsko-zagorske županije. Tako je jedna od aktivnosti kluba i organizacija natjecanja i susreta.

U tom segmentu se ističe i suradnja s Aeroklubom Penkala 1910 Zagreb i Zagrebačkim zrakoplovnim savezom, koji pomažu u organizaciji natjecanja u preciznom slijetanju. Na posljednjem natjecanju su sudjelovali i natjecatelji iz Slovenije, što ovaj aeroklub svrstava u one rijetke koji organiziraju međunarodna natjecanja.

Zanimljivost je i da je aeroklub otvoren za javnost na način da za vrijeme posebnih događanja u županiji omogućava građanima jeftine informativne letove, npr. za vrijeme održavanja Tjedna kulture, zabave i sporta u Sv. Križu Začretju.

Foto: Aeroklub Zabok

 

Odgovori