Počeo je ljetni red letenja, prve sezonske linije dolaze

Na Avioradaru redoviti tjedni pregled ovog ponedjeljka bit će više o prvim dolascima na pojedinim sezonskim linijama nego o kretanju izvanrednih letova. U nedjelju, 25. ožujka 2018. godine, počeo je ljetni red letenja i s njim su počele i neke od sezonskih ljetnih linija dok su neke sezonske linije počele s prometom i nekoliko dana ranije.

Hrvatski nacionalni prijevoznik Croatia Airlines (OU/CTN) proteklog je tjedna imao dva charter leta: u subotu iz Zagreba za Marrakech i natrag te u nedjelju iz Zagreba za Madrid s povratkom iz Madrida u Dubrovnik. U nedjelju su počele s prometom i prve sezonske ljetne linije iz Zagreba za Barcelonu i iz Dubrovnika za Pariz (zračnu luku Charles de Gaulle). 

Uz to, prijevoznik Croatia Airlines proteklog je tjedna imao u kratkoročnom najmu 3 zrakoplova. Zrakoplov Boeing 737-800 češkog zračnog prijevoznika Smartwings (QS/TVS) letio je u ponedjeljak na liniji Zagreb – Brisel.  Zrakoplov istog tipa slovačkog zračnog prijevoznika Air Explore (ED/AXE) letio je u srijedu na istoj liniji. U nedjelju, u ranim jutarnjim satima, u Dubrovnik došao je zrakoplov tipa Boeing 737-400 litvanskog zračnog prijevoznika GetJet Airlines (GJT), a nakon toga letio je na linijama Croatia Airlinesa iz Dubrovnika za Frankfurt te iz Frankfurta za Split i natrag, a nakon linije Zagreb – Frankfurt vratio se u svoju bazu u Vilnusu. 

Češki nacionalni zračni prijevoznik ČSA Czech Airlines (OK/CSA) letio je i ovaj tjedan sa svojim zrakoplovom tipa Airbus A319 za Eurowings (EW/EWG) na liniji Zagreb – Stuttgart i to u ponedjeljak i srijedu. ČSA je u nedjelju navečer otvorio i svoju sezonsku liniju Prag – Zagreb sa zrakoplovom tipa ATR-72 (na slici dolje).

Irski niskotarifni zračni prijevoznik Ryanair (FR/RYR) poslao je svoj zrakoplov tipa Boeing 737-800 reg. oz. EI-ENG (na slici gore) već u srijedu sa zračne luke Stansted u Londonu u svoju sezonsku bazu u Zadru. Prva 3 sezonska leta iz Zadra za Göteborg, Marseille i Paris (zračnu luku Beauvais), poletjeli su tek u nedjelju. I Pula je dočekala prvu ovogodišnju sezonsku liniju Ryanaira iz Londona (zračne luke Stansted) u nedjelju.

Norwegian Air Shuttle (DY/NAX) svoju prvu sezonsku liniju za Hrvatsku otvorio je već početkom ožujka i to na ruti Oslo – Dubrovnik. Proteklog tjedna u srijedu počela je s prometom linija Oslo – Split, a u nedjelju linija Göteborg – Split, obje sa zrakoplovima tipa Boeing 737-800. I SAS Scandinavian Airlines (SK/SAS) počeo je s prometom na sezonskoj liniji Kopenhagen – Split u subotu sa zrakoplovom tipa Canadair CRJ-900.  

U Puli je u subotu sezonu otvorio njemački nacionalni prijevoz Lufthansa (LH/DLH) dolaskom prvog zrakoplova tipa Canadair CRJ-900 na liniji iz Frankfurta. Sezonska linija Lufthanse iz Münchena za Dubrovnik počela je u subotu sa zrakoplovom Airbus A319. Prvi letovi iz Frankfurta za Dubrovnik i Split došli su sa zrakoplovima Airbus A320 u nedjelju. Istovremeno, u nedjelju je Lufthansa počela letjeti s unajmljenim zrakoplovima Canadair CRJ-1000 od španjolskog Air Nostruma (YW/ANE) na liniji Frankfurt – Zagreb. Jedan od dva unajmljena zrakoplova reg. oz. EC-MNR, prošle je godine letio u najmu za Croatia Airlines.  

Lufthansina niskotarifna tvrtka kći Eurowings (EW/EWG) u subotu je počela s letovima iz Berlina (zračne luke Tegel) i Dortmunda za Split. U nedjelju su slijedlili prvi letovi Eurowingsa na sezonskim linijama iz Berlina, Düsseldorfa i Stuttgarta za Dubrovnik, te iz Stuttgarta za Osijek. Iz Stuttgarta u Dubrovnik i Osijek doletjeli su manji zrakoplovi tipa Bombarder Q400 koje operira njemački regionalni prijevoznik LGW Fluggesellschaft (HE/LGW).

Irski Aer Lingus (EI/EIN) počeo je s prometom na liniji Dublin – Dubrovnik u petak. Španjolska Iberia (IB/IBE) prvi put je došla na liniji iz Madrida u Dubrovnik u subotu. U subotu je svoje sezonske linije iz Barcelone za Zagreb te iz Barcelone i Rima (zračne luke Fiumicino) za Split otvorio i španjolski niskotarifni zračni prijevoznik Vueling (VY/VLG). Svih pet navedenih linija bile su sa zrakoplovima tipa Airbus A320. 

Niskotarifni EasyJet (U2/EZY) počeo je letjeti za Hrvatsku u nedjelju na dvije sezonske linije: Amsterdam – Dubrovnik i Basel – Split. Na obje linije došli su zrakoplovi tipa Airbus A319. U Split je došao zrakoplov u bojama UNICEF-a.

Austrijski nacionalni zračni prijevoznik Austrian Airlines (OS/AUA) u nedjelju doletio je prvi put na svojim sezonskim linijama iz Beča u Dubrovnik i Split sa zrakoplovima tipa Airbus A320.

I u Zagrebu su počele dvije sezonske linije s prometom u nedjelju. Na liniji Swiss International Air Lines (LX/SWR) iz Züricha u Zagreb doletio je zrakoplov tipa Embraer ERJ-190 švicarskog regionalnog prijevoznika Helvetic Airways (2L/OAW). Brussels Airlines (SN/BEL) počeo je svoju sezonsku liniju Brussels – Zagreb sa zrakoplovom tipa Airbus A319.

Kod Trade Aira (C3/TDR) u četvrtak iz najma kod slovenskog Adria Airwaysa (JP/ADR) vratio se je u Zagreb zrakoplov Fokker F-100 reg. oz. 9A-BTD. Odradio je u četvrtak jedan charter let iz Zagreba za Nürnberg s povratkom u petak te nakon toga odletio u Humberside u Velikoj Britaniji. Sada leti povremene charter letove Europom pod oznakom Trade Aira. Drugi zrakoplov Fokker F-100 reg. oz. 9A-BTE u najmu kod Air Francea (AF/AFR) prema planu je u subotu preselio svoju bazu iz Lillea u Rennes.

Prvi sezonski letovi ljetnog reda letenja na zračnoj luci Rijeka počeli su ovaj tjedan u ponedjeljak, a na Braču u utorak. 

Foto © Zračna luka Zadar, Josip Lušić, ZL Dubrovnik – webkamera

Odgovori