Planovi i očekivanja u 2019. godini

 

Nova godina je već uzela zamaha, sezona je pred vratima. 

Tim povodom razgovarali smo sa subjektima u zrakoplovstvu u Hrvatskoj. U ovom prvom dijelu donosimo vam podatke o očekivanjima, planovima i najavama nacionalnog zračnog prijevoznika Croatia Airlines, Zračne luke Pula, Zračne luke Rijeka, Zračne luke Dubrovnik te Osijeka.


CROATIA AIRLINES (Davor Janušić – odnosi s javnošću)

 • Očekivani broj putnika: Ove godine u zrakoplovima se očekuje oko 5 % više putnika u odnosu na 2018. godinu u kojoj je prevezeno rekordnih 2.168.863 putnika.
 • Očekivani broj operacija: Planirano je 3 % više letova nego u 2018. godini.
 • Očekivani prihodi/rashodi: U 2019. godini očekuje se rast prihoda koji će pratiti projekciju rasta putničkog prometa, a rashodi će rasti sukladno rastu broja operacija i projiciranom rastu cijena goriva.
 • Planirane investicije: 112.000.000 kuna. 

“Prioritet su ulaganja u zrakoplove, zrakoplovne motore i rezervne dijelove u iznosu od 96.600.000 kuna, što je 86,3 % ukupno planiranih investicija u ovoj godini. U sklopu tog iznosa, najveći dio odnosi se na preglede vlastitih i unajmljenih motora, radove na podvozju zrakoplova te bojenje zrakoplova. Osim planiranih radova, za potrebe redovitog održavanja flote, u taj su iznos uključene i planirane nabave rezervnih dijelova.

Osim navedenih investicija, planirana su i ulaganja u održavanje i razvoj software aplikacija, informatičke opreme i ostale infrastrukture.

Sve investicije planiraju se financirati vlastitim sredstvima.”

ZRAČNA LUKA PULA (Svemir Radmilo – direktor)

 

 • Očekivani broj putnika: 750.000 putnika
 • Očekivani broj operacija: 11.000 operacija
 • Očekivani prihodi/rashodi: 87.000.000 / 81.000.000 kuna
 • Planirane investicije: 5.000.000 kuna

“Najveći dio investicija ide na proširenje parkirališta i izgradnje novog rent-a-car depoa koji bi trebao biti završen do kraja ovog mjeseca. Završavaju se projekti proširenja postojeće zgrade te nova prilazna rasvjeta koja bi se trebala završiti iduće godine, a radovi kreću krajem ove godine.

Od novih linija imamo EasyJet Amsterdam i Genevu, Laudamotion Stuttgart, TUI UK Doncester, Volotea Bordeaux…. Od starih linija imamo produženja prometovanja tako da EasyJet kreće s nekim linijama već u ožujku (Berlin Tegel). Liverpool i London kraj travnja ili početak svibnja, Volotea Nantes već od 10. travnja, Transavia Rotterdam 15.travnja i tako dalje…”

ZRAČNA LUKA RIJEKA (Tomislav Palalić – direktor)

 

 • Očekivani broj putnika: 197.000 putnika
 • Očekivani broj operacija: 5.800 operacija
 • Očekivani prihodi/rashodi: 21.300.000 / 20.600.000 kuna
 • Planirane investicije: 8.000.000 kuna

“Investicija u iznosu od 7.157.153 kuna se odnosi na dovršetak projekta rekonstrukcije i dogradnje vanjskih površina terminalne zgrade i tehničkog bloka (obnova fasade) u ukupnom iznosu 7.157.153,08kn, čime će biti dovršena i posljednja faza rekonstrukcije terminalne zgrade započeta još 2012.g. od kada su značajna sredstva uložena u uređenje čitavog interijera zgrade. U posljednih 7 godina u infrastrukturni razvoj zračne luke Rijeka uloženo je preko 35 milijuna kuna kapitalnih pomoći od čega je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uložilo 90 %, a Primorsko-goranska županija 10 %. Uz navedena ulaganja u terminalnu zgradu, a u svrhu zadovoljenja prometno-sigurnosnih standarda, planira se nastaviti s ulaganjima u osnovnu stazu projektom niveliranja RESA-e i USS-e kao i daljnjim ulaganjima u modernizaciju strojeva i opreme.

Nakon rekordne sezone i ostvarenja rasta prometa od gotovo 30 % u odnosu na prošlu godinu, Zračna luka Rijeka za iduću sezonu ima potvrđena i 4 nova avioprijevoznika: TUI, Volotea, Lufthansa i Air Serbia, koji će letjeti na 3 nove destinacije: London Gatwick, Marseille i Beograd.”

 

ZRAČNA LUKA DUBROVNIK (Frano Luetić – direktor)

 

 • Očekivani broj putnika: 2.670.000 putnika
“Očekivani porast broja operacija je oko 3.5 % u odnosu na ljetnu sezonu 2018. Razina prihoda i razina rashoda će ostati na razini 2018. godine, tj. očekujemo blagi porast prihoda s obzirom na očekivano povećanje broja putnika.
 
Vezano uz investicije, ZL Dubrovnik nastavlja realizaciju projekta Razvoj ZLD čiji se završetak očekuje na jesen 2019. godine. U sklopu projekta očekuje se puštanje u funkciju novog skladišnog prostora za aviogorivo kao i dovršetak izgradnje postrojenje za punjenje goriva podzemnim cjevovodom izravno sa stajanke na kojoj borave zrakoplovi, zatim dovršetak izgradnje terminala za poslovno zrakoplovstvo, dovršetak kanalizacijske mreže sa spojem na sustav Zvekovica – Cavtat, zatim izgradnja nove upravne zgrade te početak radova na izgradnji višekatne garaže za 700 parkirnih mjesta. 
 
Posebno bi istaknuli početak operacija American Airlinesa sa izravnom linijom Philadelphia – Dubrovnik – Philadelpha tri puta tjedno što smatramo velikim uspjehom za našu zračnu luku.”
 

ZRAČNA LUKA OSIJEK (Davor Forgić – direktor)
 
 
 • Očekivani broj putnika: 74.357 putnika (+11%)
 • Očekivani broj operacija: 3.022 operacije (+14%)
 • Očekivani prihodi/rashodi: 14.252.000 / 14.200.000 kuna

“Od planiranih investicija najveća i najvažnija je nastavak rekonstrukcije putničke zgrade. Planiranim zahvatom povećala bi se površina putničke zgrade, reorganizirali bi se postojeći sadržaji, omogućilo bi se putnicima bolje snalaženje i jasnija komunikacija, poboljšalo bi se grijanje i hlađenje zgrade, poboljšala bi se energetska učinkovitost zgrade uz niže troškove održavanja, odvojilo bi se putnike na domaćim i međunarodnim linijama, kako u odlasku, tako i u dolasku, led rasvjeta, video-nadzor. Ostale investicije odnose se na osiguravanje potrebe razine sigurnosti i zaštite u civilnom zračnom prometu, a izdvojio bih nabavu opreme za odleđivanje USS-a.”

 Pročitajte još:

Odgovori