Otkazivanje i promjene u letenju između Europe i USA

 

Zbog epidemije koronavirusa, Donald Trump, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, stavio je na snagu zabranu ulaska za osobe koje dolaze iz Schengenskog prostora.

Donosimo trenutačni popis promjena u redovima letenja za većinu zračnih prijevoznika koji lete između Europe i Sjedinjenih Američkih Država.

 

Lufthansa grupa (Lufthansa, Austrian, Brussels, SWISS)

Zračni prijevoznici iz Lufthansa grupe nastavit će letjeti prema Sjedinjenim Američkim Državama iz Njemačke, Austrije, Švicarske i Belgije nakon 14.03.2020. kako bi održali barem nekakvu povezanost između Europe i SAD-a. Zračni prijevoznici rade na kreiranju reda letenja prema SAD-u.

 • Lufthansa će letjeti iz Frankfurta za Chicago i New York (Newark/EWR)
 • SWISS će letjeti iz Züricha za Chicago i New York (Newark/EWR)
 • Austrian Airlines će letjeti iz Beča za Chicago
 • Brussels Airlines će letjeti iz Brisela za Washington

Svi ostali letovi prema SAD-u bit će otkazani do daljnjih informacija, što uključuje sve letove iz Münchena, Düsseldorfa i Ženeve. Zračni prijevoznici iz Lufthansa grupe nastavit će letjeti za odredišta u Kanadi.

Putnici kojima su letovi otkazani bit će prebačeni na druge letove ili će dobiti povrat novaca za kartu. Svi putnici i dalje mogu stići do svojih krajnjih odredišta u SAD-u nastavljajući putovanje preko čvorišta Lufthansinog partnera United Airlinesa.

 

Air France

Air France će od 14.03. – 28.03.2020. nastaviti letjeti prema Atlanti, Bostonu, Chicagu, Detroitu, Los Angelesu, Miamiju, New Yorku (JFK), San Franciscu i Washingtonu.

Air France surađuje sa svojim partnerima KLM-om, Delta Air Linesom i Virgin Atlanticom kako bi pripremili plan za povezivanje Europe i SAD-a nakon 28.03.2020.

 

KLM

KLM je promijenio red letenja iz svojeg čvorišta u Amsterdamu prema Sjedinjenim Američkim Državama. Do 29.03.2020. KLM planira nastaviti letjeti za ova odredišta u SAD-u: Atlanta, Washington, New York JFK, Los Angeles, Chicago, and San Francisco. Moguće su dodatne promjene u redu letenja.

 

Finnair

Otkazani letovi iz Helsinkija prema Sjedinjenim Američkim Državama:

 • Let AY007/008 za/iz Miamija u razdoblju 14.03. – 12.04.2020.
 • Let AY005/006 iz/za New York u razdoblju između 19.03. – 12.04.2020.
 • Let AY015/016 iz/za New York u razdoblju između 04.04. – 12.04.2020.
 • Let AY001/002 iz/za Los Angeles u razdoblju 17.03. – 12.04.2020.
 • Let AY009/010 iz/za Chicago od 29.03. – 12.04.2020.

Finnair će letjeti prije tih datuma na spomenutim rutama kako bi vratio putnike u svoje domovine.

 

SAS

Od 14.03. do 28.03.2020. SAS će letjeti na rutama:

 • Stockholm – New York – Stockholm
 • Copenhagen – New York – Copenhagen
 • Copenhagen – Chicago – Copenhagen

Od 14.03. – 16.03. će letjeti na ruti:

 • Copenhagen – San Francisco – Copenhagen

Do 28.03.2020. su otkazani idući letovi:

 • Oslo – New York – Oslo – zadnji let 13.03.
 • Stockholm – Chicago – Stockholm – zadnji let 13.03.
 • Copenhagen – Washington – Copenhagen – zadnji let 13.03.
 • Copenhagen/Stockholm/Oslo – Miami – Copenhagen/Stockholm/Oslo – zadnji let 14.03.
 • Copenhagen – Los Angeles – Copenhagen – zadnji let 14.03.
 • Copenhagen – San Francisco – Copenhagen – zadnji let 16.03.

 

Icelandair

Icelandair trenutačno provjerava utjecaj zabrane na svoje letove. Icelandair će obavijestiti svoje putnike čim prije uslijed otkazivanja ili promjene reda letenja.

 

Norwegian

Zbog zabrane putovanja i eskalacije koronavirusa, Norwegian je odlučio prizemljiti 40% svoje longhaul flote.

Od 13.03. – 29.03. Norwegian će otkazati većinu svojih letova prema Sjedinjenim Američkim Državama iz Amsterdama, Madrida, Osla, Stockholma, Barcelone i Pariza.

Od 13.03. do kraja svibnja svi letovi između Rima i Sjedinjenih Američkih Država će biti otkazani.

Od 29.03. do kraja travnja svi letovi iz Pariza, Barcelone, Madrida, Amsterdama, Atene i Osla prema Sjedinjenim Američkim Državama će biti otkazani.

Svi letovi iz London Gatwicka prema Sjedinjenim Američkim Državama nastavit će redovito prometovati. Norwegianov plan je rerutirati što više putnika iz Europe preko Londona u ovom izazovnom razdoblju.

 

LOT

Zbog epidemije koronavirusa i smanjene potražnje za putovanja, LOT je napravio iduće promjene u redu letenja:

Varšava – Miami, Varšava – Newark, Varšava – Los Angeles i Budimpešta – New York (JFK) – otkazani od 14.03. do 13.04.2020.

Ostali LOT-ovi letovi prema Sjedinjenim Američkim Državama Varšava – New York i Varšava/Krakov prema Chicagu letjet će prema redu letenja.

Ukoliko ste rezervirali kartu na nekom od otkazanih letova Varšava – Newark – Varšava ili Budimpešta – New York (JFK) – Budimpešta, LOT će vas automatski prebaciti na letove Varšava – New York (JFK) – Varšava ili Budimpešta – Varšava – New York (JFK) – Varšava – Budimpešta na datume koji su najbliži vašim originalnim datumima putovanja.

Postoji i mogućnost prebacivanja na letove prema Torontu ili Chicagu, ali ta putovanja moraju biti obavljena u razdoblju 13.03. – 12.04. odnosno 12.10. – 13.12.2020.

 

American Airlines

American Airlines nastavlja letjeti na letovima iz Dallas-Fort Wortha (DFW), New York Citya (JFK), and Miamija (MIA) za Barcelonu (BCN), Frankfurt (FRA), Madrid (MAD) i Paris (CDG) u idućih 7 dana.

Otkazuju se letovi iz Charlotte (CLT) i Philadelphije (PHL) za Amsterdam (AMS), Frankfurt (FRA), Madrid (MAD), Munich (MUC) i Zurich (ZRH) u petak 13.03., jer Charlotte i Philadelphia nisu odobrena čvorišta za letove prema Europi u ovom razdoblju epidemije koronavirusa.

Otkazuju se i letovi iz Raleigh/Durhama i North Caroline (RDU) za London (LHR)

Smanjuje se broj letova iz New Yorka (JFK), Dallas-Fort Wortha (DFW), Chicaga (ORD) za London (LHR)

Odgađa se početak letenja nekih sezonskih ruta za svibanj.

 

Delta Air Lines

Delta će nastaviti letjeti u skoro potpunom redu letenja iz Europe prema više odredišta u Sjedinjenim Američkim Državama do 15.03.2020. kako bi se omogućio povratak putnicima u domovinu.

Nakon 15.03., Delta će smanjiti broj letova iz Sjedinjenih Američkih Država prema Europi te će neprestano pratiti putničku potražnju. Nastavit će pomagati putnicima koje je zahvatilo ovo mijenjanje redova letenja.

Delta će otkazati letove iz Europe prema Cincinnatiju, Indianapolisu, Minneapolis/St. Paulu, Orlandu, Portlandu, Raleigh-Durhamu and Salt Lake Cityu nakon 13.03. jer direktiva dopušta samo 13 odabranih aerodrome u SAD-u koji mogu biti povezani s Europom u ovom razdoblju.

 

United Airlines

United će nastaviti letjeti prema redovitom redu letenja iz Sjedinjenih Američkih Država prema Europi do 20.03. Nakon tog datuma, United očekuje kako će letjeti svakodnevno prema Zurichu, Briselu, Parizu, Amsterdamu, Manchesteru i Edinburghu, te više letova prema Frankfurtu i Minhenu. Također je u planu kako će letjeti 18 dnevnih letova iz/za London, 3 leta tjedno za Dublin i 4 tjedna leta za Lisabon.

 

Aer Lingus

Aer Lingus nastavlja letjeti prema redovitom redu letenja iz/za Sjedinjene Američke Države.

Zbog sigurnosnih provjera, putnici koji putuju prema Sjedinjenim Američkim Državama morat će napraviti prijavu za let na aerodromu. Neće biti omogućen on-line check-in za letove prema SAD-u u ovim trenutcima.

Aer Lingus moli putnike doći 3 sata prije leta zbog povećane gužve i sigurnosnih provjera.

 

British Airways

British Airways nastavlja s redovitim letenjem iz Ujedinjenog Kraljevstva prema Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Foto: © Avioradar

Odgovori