Otkazan štrajk u Croatia Airlinesu – priopćenja tvrtke i sindikata

Sindikati Croatia Airlinesa odustali su od štrajka zakazanog za ponedjeljak u 6 sati ujutro.

Priopćenja su poslali Croatia Airlines i sindikati:

Croatia Airlines kao poslodavac danas u 17 sati dobio je službenu obavijest sindikata ORCA u kojoj se navodi kako navedeni sindikat odgađa najavljeni štrajk, koji je trebao početi u ponedjeljak, 9. srpnja 2018.

U skladu s tim Croatia Airlines obustavio je pripremu kriznog reda letenja i sve letove planirane u ponedjeljak, 9. srpnja 2018., te dalje, planira obaviti prema redovitom redu letenja.

Odlukom Uprave istodobno su ukinute i mjere, koje su se planirale provesti kako bi se štetne posljedice štrajka umanjile što je više moguće (poništenje odobrenja za godišnje odmore tijekom srpnja i kolovoza; isplata plaća za srpanj i razdoblje koje slijedi prema Pravilniku o radu umjesto prema bivšem Kolektivnom ugovoru; razmjerno umanjenje plaća i svih dodataka na plaću radnicima koji štrajkaju, uvođenje obveze članovima posada sukladno daljnjim uputama neposredno nadređenih; uvođenje prekovremenog rada radnicima koji rade na poslovima zbrinjavanja putnika za vrijeme trajanja štrajka, odnosno dok se ne saniraju posljedice štrajka).

Uprava Croatia Airlinesa još jednom poziva sindikat ORCA na pronalaženje obostrano prihvatljivog rješenja za potpisivanje novoga kolektivnog ugovora, očuvanje socijalnog mira i zaštitu prava svih radnika, i to u skladu s mogućnostima tvrtke i ciljem da se osiguraju financijska stabilnost i buduće planirane poslovne aktivnosti.

Činjenica je da je Croatia Airlines na Županijskom sudu u Zagrebu podnio tužbu u kojoj je osporio zakonitost najavljenog štrajka. Sud danas nije donio odluku o zakonitosti štrajka i novo pravno ročište zakazano je u ponedjeljak, 9. srpnja 2018., a kompanija pritom napominje kako su zbog odgode štrajka nastupile nove okolnosti.”

Ranije su nam priopćenje poslali ORCA I HSPP. Priopćenje također prenosimo u cijelosti:

Danas, 06. srpnja u 1400 sati na Županijskom sudu u Zagrebu održana je rasprava povodom tužbe uprave Croatia Airlinesa radi utvrđenja nezakonitim štrajk zaposlenika okupljenih u ORCA-u (Organizacija radnika Croatia Airlinesa). Sud nije utvrdio štrajk nezakonitim te su stoga unatoč tužbi poslodavca ispunjeni  svi uvjeti za početak štrajka sukladno najavi dana 9.7.2018. u 0600 sati. .

Također je održan sastanak Predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospodina Andreja Plenkovića sa predstavnicima zaposlenika Croatia Airlinesa, odnosno predstavnicima ORCA-e.  Predstavnici ORCA-e su Premijeru prezentirali probleme Croatia Airlinesa te viđenje trenutne situacije.
Predsjednik Vlade  je iskazao razumijevanje te spremnost osigurati  potrebne preduvjete za zaključenje kolektivnog ugovora. 

S obzirom na dobivena jamstva na današnjem sastanku sa Predsjednikom Vlade RH, ORCA odgađa početak najavljenog štrajka kako bi se navedeni preduvjeti mogli ostvariti u razumnom roku.

“ORCA- Organizacija radnika Croatia Airlinesa
HSPP- Hrvatski sindikat prometnih pilota

[PRIOPĆENJA] Propali razgovori između sindikata i uprave Croatia Airlines

“Prijeteća poruka direktora Croatia Airlinesa zaposlenicima i pravno mišljenje o istoj”

Najavljen štrajk u Croatia Airlinesu

Nemamo informacije koja su to jamstva sindikati dobili a ostala priopćenja i informacije ćemo objavljivati kako budu pristizali. 
 

USKORO OPŠIRNIJE!

Foto © Avioradar

Odgovori