Osnovnoškolci uz Croatia Airlines istražuju korijene hrvatskog zrakoplovstva

Kako su povezani Slavoljub Penkala, Croatia Airlines i Osnovna škola Augusta Šenoe?

Učenici 4.c i 4.e razreda zagrebačke OŠ Augusta Šenoe ponedjeljak su proveli u nešto drukčijem, ali svakako edukativnom tonu u organizaciji nacionalnog zračnog prijevoznika Croatia Airlinesa. U sklopu školskog projekta Vežite se, polijećemo!, koji OŠ Augusta Šenoe provodi u suradnji s Područnom školom Pongračevo u spomen na prvi hrvatski probni let zrakoplovom, učenici su posjetili Međunarodnu zračnu luku Zagreb i tehničko središte Croatia Airlinesa te tako spojili prošlost, sadašnjost i budućnost.

Naime, upravo na prostoru na kojem se danas nalazi Područna škola Pongračevo u početku 20. stoljeća djelovao je hrvatski inženjer i izumitelj Slavoljub Penkala, koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti civilnog zrakoplovstva. Godine 1908. na tom je području Slavoljub Penkala počeo konstruirati zrakoplov kojim je upravljanje trebalo biti toliko jednostavno da bilo tko na njemu može letjeti bez posebne pripreme i obuke. Svoje inovacije patentirao je 1909. godine, a za svoja eksperimentiranja s izumom letjelice dobio je dopuštenje koristiti se vojnim vježbalištem između Selske ceste i potoka Črnomerec u Zagrebu, koje je potkraj iste godine proglašeno prvim uzletištem u Hrvatskoj. Tijekom 1910. godine ondje je izgrađeno i spremište (hangar) za smještaj zrakoplova, čime je utemeljena i prva zračna luka u Hrvatskoj. Iste godine Penkala dovršava zrakoplov, a prvi probni let obavljen je 25. travnja 1910., a izveo ga je njegov mehaničar Dragutin Novak koji je tako postao prvim hrvatskim pilotom.

Ova povijesna priča bila je povod za ostvarenje projektne nastave u kojoj su učenici saznali kako izgleda budućnost davno započeta na prostoru njihove škole, dok je ostvareni napredak tijekom godina i više nego očit te nas vodi u sve dijelove svijeta, čineći ih lako dostupnima.

Uz vodstvo predstavnika Croatia Airlinesa, učenici su najprije posjetili zračnu luku Zagreb te imali prilike vidjeti kako danas uzlijeću zrakoplovi i što je sve za to potrebno. Zatim su posjetili hangar Croatia Airlinesa u kojem se obavljaju sve pripremne radnje kako bi svaki let bio siguran i udoban zahvaljujući stručnosti vrhunskih profesionalaca u Sektoru tehnike Croatia Airlinesa, kao i visokim standardima koje prepoznaju mnoge međunarodne zrakoplovne tvrtke koje upravo u hrvatske hangare redovito šalju svoje stručnjake na potrebne edukacije.

Odgovori