Opet su se sastali British Airways i Red Arrows

 

Gledatelji na Royal International Air Tattoo, jednom od najvećih svjetskih aeromitinga, imali su priliku uživati u pogledu na prelet British Airwaysovog Jumbo Jeta i akrobatske grupe Red Arrows.

Let BA100 je predvodio prelet na aeromitingu Royal International Air Tattoo praćen s 9 Hawk zrakoplova koji pripadaju Royal Air Force Aerobatic Teamu. Prilikom praćenja, Red Arrowsi su ispuštali crveni, plavi i bijeli dim koji predstavljaju boje British Airwaysa.

Britishev Boeing 747 je obojan u boje svojeg prethodnika, zračnog prijevoznika British Overseas Airways Corporation (BOAC) povodom stote obljetnice British Airwaysa.

Kapetn Richard Allen-Williams je upravljao Boeingom 747 tijekom leta, a zajedno s njim u pilotskoj kabini bili su još i kapetan Simon Scholey, kapetan Jonny Lutton i prvi časnik Tom Perrins.

Dio kabinskog osoblja na tom letu činil jea Julia Lowes čiji je brat Dan Lowes dio akrobatskog tima Red Arrowsa koji je pratio Boeing 74, te je mogla mahati svojem starijem bratu koji je letio iza njih.

Julia Lowes je izjavila: „Pridružila sam se British Airwaysu tek prije 4 mjeseca, a ovo je Danova zadnja godina letenja u „Redsima“ pa nam se ovo izvrsno poklopilo. Dan i ja smo oboje ostvarili svoje snove o karijerama, a letenje zajedno je nešto što nisam mogla niti sanjati. Bilo je fantastično gledati Dana u akciji iz BOAC-ovog zrakoplova. Zrakoplovstvo je u našoj obitelji duboko ukorijenjeno jer je naš otac kapetan na zrakoplovu Boeing 747 dok je mlađi brat prvi časnik.“

Kapetan Captain Richard Allen-Williams je izjavio: „Nadamo se kako je pojava Britishevog zrakoplova u BOAC-ovom bojanju imala nostalgičnu notu za posjetitelje Air Tattoo-a. Velika nam je čast bila letjeti uz Red Arrowse, a još više jer baš u ovoj godini slavimo svoju stotu obljetnicu.“

Vođa akrobatske grupe Red Arrows, Martin Pert, izjavio je: „Letenje uz British Airwaysov Boeing 747 je bio nezaboravni trenutak za naše pilote, a isto tako i za gledatelje. Royal Air Force je slavio svoju stotu obljetnicu prošle godine te moram napomenuti kako je letenje na takvim velikim okupljanjima važno kako bi nadahnuli buduće generacije i nadam se da je ovaj prelet učinio upravo to.“

British Airways ima dugu tradiciju sudjelovanja na Air Tatoo aeromitingu kojem su se prvi put pridružili 1985. godine kada su Concorde i Red Arrows letjeli zajedno. Zajedno s akrobatskom grupom Red Arrows još su nastupili  i 2013. godine. U ranim 2000-im nekoliko British Airwaysovih Boeinga 747 i 777  letjeli su u programu Air Tatooa.

 

 

Foto: © British Airways

Odgovori