Opasnost zvana Ručna Prtljaga

KOMENTAR : Da li je carry-on prtljazi kakvu znamo kraj ? 

Preteška i preglomazna

Problem sve veće i teže ručne prtljage već neko je vrijeme na ‘tapeti’ europskih i američkih zrakoplovnih agencija. Primarno zbog kalkulacija težina putnika i ručne prtljage ( za izračun se uzimaju standardne vrijednosti , primjerice 88 kg za odraslog muškarca sa ručnom prtljagom) koja kasnije izravno utječe i na potrošnju goriva, potom zbog usporenog ukrcaja putnika i produženog vremena turnarounda koje može dovesti do kašnjenja, kao i zbog same sigurnosti i udobnosti u putničkoj kabini pretrpanoj ručnom prtljagom.
Mnoge zrakoplovne kompanije neovisno o direktivama agencija već neko vrijeme na različite načine reguliraju ovaj problem, unatoč pravu putnika da sa sobom ponese prtljagu u dopuštenim limitima ( 1 do 2 kom, ovisno o klasi prijevoza, maksimalnih dozvoljenih težina i dimenzija koje variraju od kompanije do kompanije) . Primjerice ograniče ukupan broj unešene ručne prtljage po principu, prvih 70 može, ostali moraju u prtljažnik zrakoplova.

Ugrožena sigurost

Kao da to već ne komplicira život putnicima i kompanijama, prije godinu dana, u rujnu 2015. g, dogodile su se scene evakuacije iz gorućeg British Airways B777 (BA2276) u Las Vegasu, sa putnicima kojima je spašavanje vlastite prtljage bilo od veće važnosti od spašavanja života, tuđeg a i svog. Scene koje su naišle na osudu cijelog razumnog svijeta, ne samo zrakoplovnih stručnjaka.

Stručnjaci su potom razmatrali načine i postupke kojima bi ovakve situacije bile onemogućene ili barem smanjene na što manju mjeru. Pojavo se u tome i prijedlog britanske CAA (Civil Aviation Authority) o mogućem zaključavanju odjeljaka za ručnu prtljagu prije polijetanja. Ostalo se na prijedlogu koji nije realiziran, ali je CAA svojim zrakoplovnim tvrtkama izdala ‘oštro upozorenje’ “Spriječite putnike da uzimaju i iznose ručnu prtljagu u emergency evakuacijama” .

A onda se prije par dana, 29. listopada ove godine dogodio, srećom bez žrtava ali ništa manje stravičan slučaj zapaljenog American Airlines B767 (AA383) u zračnoj luci O’Hare Chicago. I copy/paste situacije sa ručnom prtljagom i usporenom evakuacijom.

[UPOZORENJE: video sa uznemirujućim sadržajem]

Standardi i procedure

Kad je riječ o evakuaciji, u svim kompanijama i na svim zrakolovima postoji jedno Prvo pravilo :

Svi putnici moraju napustit zrakoplov za 90 sekundi kroz 50% raspoloživih izlaza za slučaj opasnosti ! Točka!

Vodeći se ovim pravilom, proizvođači certificiraju svoje zrakoplove i određuju maksimalni kapacitet putničke kabine (exit limit) . Istina, certifikacijski testovi se odvijaju u manje opasnim uvjetima, uglavnom ih izvode zaposlenici proizvođača ili kompanija, ljudi koji znaju “drill” i naravno, bez ručne prtljage. Iako u obveznim vježbama evakuacija, u dosta slučajeva sudionici imaju obvezu ‘glumiti’. U svakom slučaju, uzimajući u obzir i olakotne uvjete, ovo je standard.
Ovako to izgleda na Airbusu A380 sa 873 (da 873 !) sudionika: 

Ako ste obratili pozornost na članove posade, reklo bi se da uz uspješni “drill” u spašavanju vašeg života uz izlaze, nemaju baš previše mogućnosti da vas kontroliraju usred kabine i usred vaše borbe za opstanak ručne prtljage.

Ako ste ipak ‘uspješno’ spasili svoju prtljagu iz pretinca, pri tom usporili ove neke druge ljude, dovukli je do izlaza, pri tom možda ozlijedili nekoga od putnika ili čak i člana posade koji vam pomaže, ni to nije sve. Veliki su izgledi da će vaša dragocjenost, metalnim ili drugim oštrim dijelovima oštetiti slide (tobogan za evakuaciju) i one iza vas onemogućiti u spašavanju života. Iako mislite da ste se spasili, imate još barem jednu šansu : snimite video ili selfie iz što manje udaljenosti od npr. gorućeg zrakoplova.
Ispričavam se na sarkazmu.

Moguće posljedice

Kako je više nego očito da ručna prtljaga u ovom ili onom smislu predstavlja problem, osim već spomenutog ograničenja ukupnog broja , sve se više šuška i o potpunoj zabrani unošenja ručne prtljage kakvu poznamo u zrakoplov. Dopustili bi se manji komadi, poput ručne torbe, laptopa, manjih ruksaka, ali za popularnu prtljagu na kotačićima u putničkoj kabini više ne bi bilo mjesta. Što bi, ukoliko se ne promijene limiti dopuštene ‘besplatne’ predane prtljage, značajno poskupilo vaše putovanje.

Najnevjerojatnija zamisao, koja bi bila i najveći korak unazad za civilno zrakoplovstvo su smanjenja spomenutih exit limita. Vrijeme od 90 sekundi na 50% raspoloživih izlaza koje je bilo mjerilo za certificiranje zrakoplova, uz dokazane borbe sa ručnom prtljagom, trostruko bi se povećelo. A time bi se tri puta smanjio exit limit. Pa bi se tako u zrakoplovu Boeing B777, koji je trenutno certificiran na exit limit od 550, smjelo u budućnosti prevoziti maksimalno 183 putnika !! Ili na nama češće viđenim zrakoplovima, kao Airbus A320 ili Boeing B737, kojima je exit limit 195, a najčešće konfiguracije putničke kabine su u prosjeku 180 putnika, kapacitet bi se sveo na svega 60 !! Zamislite cijenu karte na Airbusu A320, sa maksimalnom popunjenošću od 60 putnika. Da, tri puta uvećana.

Leave everything – jump – slide ! 

Koliko god zrakoplovna industrija, stručnjaci i djelatnici ulažu napore u postizanje maksimalne sigurnosti, na žalost nesreće se dešavaju. Pridržavanje procedura i pravila u zrakoplovstvu je drugo Prvo pravilo. Kako za zaposlenike, tako i za putnike. Sigurnosne informacije se na kartončićima nalaze u svakom pretincu svakog sjedala u svakom zrakoplovu svijeta. Pročitajte ih. Poslušajte što vam ljubazna kabinska posada ima za reći prije polijetanja i slijetanja. Poštujte ne baš ljubazne, jer takve moraju biti, naredbe posade u izvanrednim situacijama. Ostavite svoju famoznu ručnu prtljagu i ‘evacuate’ !!!

Ako još niste potpuno sigurni zašto je presudno što brže napustiti zrakoplov u evakuaciji, video prikazuje nedavnu eksploziju FedEx MD-10 Cargo zrakoplova u Miami Fort Lauderdaleu.

Foto: Ilustracija (BA)  

Odgovori