[ON BOARD / FOTO] Croatia Airlines na liniji OU320 Zagreb – Prag

Polako od jučer, 1. svibnja, počinju s prometom sezonske linije hrvatskog nacionalnog zračnog prijevoznika Croatia Airlines (OU/CTN), člana globalnog udruženja zračnih prijevoznika Star Alliance. Jučer je bio i prvi ovogodišnji let na sezonskoj liniji Zagreb – Prag. Ova je linija počela s prometom u svibnju 2016. godine. 

U to ime, u ovom vam članku donosimo On Board reportažu s leta OU320(CTN320) Zagreb – Prag od srpnja prošle godine. Ukrcaj je bio standardni s gatea na donjem katu i s prijevozom autobusom od novog terminala Franje Tuđmana u Zagrebu do zrakoplova tipa Bombardier Q400 koji nosi registarsku oznaku 9A-CQB i ime “Lika”. Dana 16. srpnja 2017. godine je ovaj let krenuo iz Zagreba na vrijeme, iza 8:30, te je nakon leta u trajanju od sat i 12 minuta, doletio na vrijeme u Prag. Let je bio jednom od najkraćih ruta iz Zagreba iznad Maribora, Graza i Beča prema slijetanju u Prag. 

Slijetanje u Pragu bilo je iz pravca sjeveroistoka na stazu 24. Iz fotografija u galeriji izdvajamo pogled iz zrakoplova na vojnu zračnu luku “Kbely” (LKKB) na sjeveroistoku grada. Na ovoj zračnoj luci nalazi se jedinica Češkog ratnog zrakoplovstva zadužena za transport, pa su na ovoj zračnoj luci bazirani transportni zrakoplovi čeških zračnih snaga: Airbus A319CJ, Casa C-295M, Canadair CL-601 Challenger, Yakovlev YAK-40, Let L-410 Tubrolet i vojni transportni helikopteri Mil Mi-8/Mi-17. Tu se nalazi i zrakoplovni muzej, ali o tome ćemo u drugom članku. 

U Pragu se zrakoplov zaustavio na parkirnoj poziciji nasuprot putničkog terminala gdje standardno u dva reda stoje uglavnom tubro-propelerni zrakoplovi poput zrakoplova ATR-42/72 domaćeg prijevoznika ČSA Czech Airlines (OK/CSA) ili zrakoplova Bombardier Q400 Austrian Airlinesa (OS/AUA) koji dolaze u Prag i do 5 puta na dan. U dane kada Croatia Airlines ne leti direktno između Zagreba i Praga, kroz code-share suradnju su karte u prodaji s presjedanjem u Beču na zrakoplove Austrian Airlinesa iz Beča za Prag.  

Redoviti putnički promet na zračnoj luci u Pragu podijeljen je na dva terminala po jednostavnom ključu: Terminal 1 je za sve letove do zemalja izvan schengenskog prostora, dok su svi letovi unutar schengenskog prostora na Teminalu 2. Tako je dolazak Croatia Airlinesa iz Zagreba bio na Teminalu 1, odnosno u prostoru za dolaske zrakoplova iz zemalja izvan schengenskog prostora. Postoje i još dva putnička teminala: Teminal 3 i Teminal 4, ali oni su predviđeni samo za VIP chartere, privatne letove, posjete državnika ili vojne letove. 

Trenutačni red letenja Croatia Airlinesa prema Pragu za ovogodišnju ljetnu sezonu broji 4 leta tjedno: utorkom, četvrtkom, subotom i nedjeljom. Svi su u jutarnjim satima i na svim letovima lete zrakoplovi tipa Bombardier Q400. Ova će linija bit u prometu sve do 27. listopada. 

I za kraj, u galeriji smo postavili fotografiju zrakoplova Airbus A330 kineskog zračnog prijevoznika China Eastern Airlines (MU/CES) koji leti na redovitoj liniji Shanghai (zračna luka “Pu Dong”) – Prag. 

Foto galerija:

[widgetkit id=”67″ name=”OU320 ZAG-PRG”]

Vrlo uskoro počinju s prometom nove linije Croatia Airlinesa, stoga možete očekativati i nove On Board reportaže na Avioradaru.

Foto © Avioradar J.K. (16.07.2017)

Odgovori