Od 4. travnja 2018. tijekom noći odvijat će se radovi na uzletno –sletnoj stazi u Zagrebu

Priopćenje za javnost Međunarodne zračne luke Zagreb:

Zagreb, 3. travnja 2018. – Od srijede, 4. travnja 2018. godine započinju radovi na dijelu betonskog kolnika uzletno-sletne staze zračne luke Franjo Tuđman.

Radovi će se izvoditi noću, nakon završetka redovitog prometa, i tijekom radova uzletno–sletna staza zračne luke bit će zatvorena. Uzletno-sletna staza ponovno će biti otvorena ujutro, prije početka redovitog prometa, tako da navedeni radovi neće ometati redovito odvijanje prometa. Planirano vrijeme radova je maksimalno 2 mjeseca, a moguće i kraće, ovisno o vremenskim uvjetima. 

Glasnogovornica Međunarodne zračne luke Zagreb, Lidia Capković Martinek, za Avioradar je izjavila: Riječ je o radovima otklanjanja nedostataka na betonskom kolniku uzletno-sletne staze prag 05, staze za vožnju i križanja staze za vožnju A i B, nastalih u jamstvenom roku. Navedeni radovi nisu se mogli obavljati tijekom zime jer je preduvjet za ovakvu vrsta radova vanjska temperatura od najmanje 3°C.

Priopćenje za javnost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske:

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković donio je Naredbu o otvorenosti aerodroma, a prema kojoj će za vrijeme radova na Zračnoj luci Franjo Tuđman, od 0 – 24 sata, u sve dane, biti otvorena i Zračna luka RijekaNaredbom ministra omogućit će se nesmetan zrakoplovni promet za vrijeme radova na Zračnoj luci Franjo Tuđman, a koji će trajati slijedeća dva mjeseca.

Naime, Naredbom ministra određuju se vremena otvorenosti aerodroma, a prema Naredbi od 31. listopada 2017. godine, Zračna luka Franjo Tuđman bila je jedina zračna luka u Hrvatskoj otvorena 24 sata dnevno. Naredba ministra o otvorenosti aerodroma donosi se temeljem Zakona o zračnom prometu, dva puta godišnje i to za razdoblje od ožujka do listopada i od listopada do ožujka, odnosno, za ljetni i zimski red letenja, a odnosi se na svih devet zračnih luka u Hrvatskoj.

Glasnogovornik Croatia Airlinesa, Davor Janušić, za Avioradar je izjavio:

Red letenja Croatia Airlinesa prilagodit će se novonastalom stanju, odnosno razdobljima otvorenosti i zatvorenosti Međunarodne zračne luke Zagreb. U slučaju eventualnih kašnjenja i potrebe za slijetanjem u razdoblju u kojem će Međunarodna zračna luka Zagreb biti zatvorena, letovi će se preusmjeravati u alternativnu zračnu luku koja će u tom trenutku biti optimalno rješenje u operativnom pogledu i pogledu zbrinjavanja putnika.

Za navedena stanja sa Zračna luka Pula preventivno je dogovoreno da se na zahtjev Croatia Airlinesa, dakle, ako se za to ukaže potreba, produlji otvorenost pulske zračne luke za prihvat zrakoplova. Tako će Zračna luka Pula biti primarna alternacija za letove Croatia Airlinesa koji će eventualno ulaziti u razdoblje zatvorenosti Međunarodne zračne luke Zagreb.

Croatia Airlines leti u zračnu luka Pula tijekom cijele godine u redovitom prometu i, sukladno tome, u pulskoj zračnoj luci ima vlastitu tehničku podršku, svoje operativno osoblje i ugovorne prijevozničke tvrtke za prijevoz putnika i posada. Također, tvrtka na pulskom području ima i vrijedeće ugovore s određenim hotelima, a pritom su i ukupni hotelski kapaciteti u okolici ZL Pula veći nego u okolici ZL Rijeka. Prijevoz putnika i posada odrađuju ugovorni prijevoznici iz Pule.

Foto © Međunarodna zračna luka Zagreb (ZAG/03.2017)

Odgovori