Novi dizajn bojanja zrakoplova Air Force One

 

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Joe Biden, odabrao je dizajn bojanja za nove zrakoplove Air Force One.

Zrakoplov Boeing 747-8i, pri Air Force One poznatiji kao VC-25B, zamijenit će dosadašnji VC-25A te tako modernizirati predsjednički zrakoplov na nove standarde koje nosi 21. stoljeće.

U novom bojanju Air Force One će imati izmijenjenu svijetlo plavu boju kojom se želi dobiti moderniji dizajn. Motori će također biti obojeni u svijetlo plavu boju. Velika izmjena u odnosu na dosadašnji Air Force One je što novi neće imati polirani dio trupa jer moderni materijali koji se koriste to ne dopuštaju.

Konačno bojanje nije bilo potrebno do ove godine, no, sad će Boeing započeti s pripremnim radovima za izvođenje i certifikaciju. Iako je javnost odabrala kombinaciju crvene, bijele i plave još 2019., studija koja je kasnije provedena pokazala je kako bi tamno plava boja u dizajnu zahtijevala dodatna testiranja FAA (Federal Aviation Administration) za mnoge komponente zbog dodatnog zagrijavanja.

Nova flota VC-25B zamijenit će postojeće VC-25A kako bi se povećale sposobnosti, smanjili troškovi održavanja i zastarijevanje dijelova. Modifikacije koje će se napraviti na novom zrakoplovu bit će one na električnom sustavu, komunikacijskom sustavu, medicinskom odjelu, unutrašnjem uređenju, obrambenim sustavima, itd.

Isporuka prvog zrakoplova VC-25B očekuje se u 2027., a drugog 2028. godine. Zrakoplovi VC-25A bit će dostupni i spremni za misije do isporuke i zamjene novim Air Force One.

 

Odgovori